1. HABERLER

  2. HABER

  3. GÜNDEM

  4. Rusya Karadeniz'de korsanlık hakkını nereden buluyor?
Rusya Karadeniz'de korsanlık hakkını nereden buluyor?

Rusya Karadeniz'de korsanlık hakkını nereden buluyor?

Geçtiğimiz günlerde Türkiyeli bir firmaya ait kargo gemisine de saldıran Rusya askerleri, Karadeniz'de yasadışı korsanlık faaliyeti yürütüyor

15 Ağustos 2023 Salı 11:12A+A-

HAKSÖZ-HABER

Ukrayna'ya karşı başlattığı savaş neticesinde ağır kayıplar veren Rusya, Karadenizdeki haydutluk faaliyetlerini uluslararası hukuk kurallarını hiçe sayarak devam ettiriyor.

Ukrayna'yı işgali ile patlak veren savaşın ardından Rusya, Ukrayna'ya doğru hareket eden sivil/askeri her geminin potansiyel silah taşıyıcısı olarak değerlendirileceğini açıklamış ve bu doğrultuda adeta korsanlık faaliyetlerini andıran teftiş uygulamalarını hayata geçirmişti.

Böylece Ukrayna sularına doğru hareket eden her gemi, Rusya'nın hakimiyet sahasında olsun veya olmasın Rusya tarafından teftiş edilmek isteniyor.

Rusya'nın bu uygulamaları her ne kadar tepki çekse de sona erdirmek için henüz somut bir adım atılmış değil.

Şükrü Okan isimli Palau bandıralı, Şahin Denizcilik isimli Türkiyeli bir firmanın işlettiği ve üzerinde Türkiye bayrakları bulunan bir ticaret gemisi de Rusya'nın bu uygulamalarından nasibini almıştı.

Bulgaristan açıklarından Romanya'ya doğru ilerlerken Rusya askerlerinin teftiş talebi geminin kaptanı tarafından yanıtsız bırakılınca askerler tarafından gemiye otomatik silahlarla taciz ateşinde bulunuldu.

Olayın ardından açıklama yapan Rusya yetkilileri geminin yapılan teftişin ardından yoluna devam ettiğini belirtse de Ukrayna'ya yakın bazı kaynaklar tarafından gemide teftişin gerçekleşmediği ifade ediliyor.

Olayı Twitterdan yaptığı açıklama ile kınayan Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski'nin danışmanı Mykhalio Podolyak ise olayı "korsanlık" faaliyeti olarak değerlendirdi.

Reuters'ın aktardığı bilgiye göre de Türkiye Dışişleri Bakanlığı'nın olayı soruşturduğu belirtildi.

Konuya dair açıklama yapan Kosder Armatörleri ve İşletmecileri Derneği Başkanı Hakan Çendik ise meselenin hiç alışılageldik olmadığını, Rusya tarafından gemi adamlarının neredeyse esir alındığını ifade etti.

Çendik ayrıca Rusya'nın tehditleri sebebiyle Ukrayna limanlarında 12 adet Türkiye merkezli geminin mahsur kaldığını ve mürettabatın 1.5 yıldır buradan kurtulmayı beklediğini de sözlerine ekledi.

HABERE YORUM KAT