1. HABERLER

  2. HABER

  3. Rusya İran'a S-300 Füzesi Satmıyor
Rusya İrana S-300 Füzesi Satmıyor

Rusya İran'a S-300 Füzesi Satmıyor

Rusya Genelkurmay Başkanı Nikolay Makarov bugün gazetecilere yaptığı açıklamada, füzelerin "kesinlikle", BM'nin İran'a yönelik olarak Haziran ayında aldığı son yaptırımların kapsamına girdiğini söyledi.

22 Eylül 2010 Çarşamba 18:00A+A-

Rusya, Birleşmiş Milletler yaptırımları yüzünden İran'a S-300 füzeleri satamayacağını doğruladı.

Rusya Genelkurmay Başkanı Nikolay Makarov bugün gazetecilere yaptığı açıklamada, füzelerin "kesinlikle", BM'nin İran'a yönelik olarak Haziran ayında aldığı son yaptırımların kapsamına girdiğini söyledi.

Oysa Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov o dönemde, İran'la füzelerin satışına yönelik olarak yaptıkları anlaşmanın, son yaptırımlardan etkilenmeyeceğini belirtmişti.

Lavrov bu duruma gerekçe olarak, S-300'lerin "savunma amaçlı" füzeler olmasını göstermişti.

Uzun süredir, İsrail'in İran'ın nükleer silah sahibi olmasını önlemek için bu ülkenin nükleer tesislerini bombalayabileceği yolunda spekülasyonlar yapılıyor.

İran'ın S-300 füzelerine sahip olması, bir hava saldırısına maruz kalması, nükleer tesislerine yönelik savunma sistemini güçlendirecekti.

'Anlaşmanın iptali İran'a bağlı'

Rus ITAR-TASS Ajansı'nın haberine göre bugünkü açıklaması sonrası Rusya Genelkurmay Başkanı Nikolay Makarov'a, İran'la yapılan S-300 füzelerinin satışına yönelik anlaşmanın kalıcı olarak iptal edilip edilmediği de soruldu.

Rusya Genelkurmay Başkanı, bu soruya net bir cevap vermekten kaçındı.

Nikolay Makarov sadece "Göreceğiz, bu İran'ın davranışına bağlı" yanıtını verdi.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin Haziran ayında İran'a uygulanmasını kararlaştırdığı yaptırımlar; aralarında saldırı helikopterleri ve füzelerin de bulunduğu bazı ağır silahların bu ülkeye satışının engellenmesini de öngörüyordu.

Rusya'nın Konsey'deki oylamada yaptırımlara destek vermesi ve S-300 füzelerini teslim etmemesi İran liderlerini öfkelendirmişti.

Son dönemde ABD'yle Rusya arasında yakınlaşmanın arttığı bir dönemde, Rusya'nın İran'a yönelik son yaptırımlara desteği, Washington'da övgü toplamıştı.

BBC

HABERE YORUM KAT

1 Yorum