1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. Rusya: Esed'le Savaşı Durdurun, PYD ve IŞİD'e Karşı Size Destek Olalım
Rusya: Esed'le Savaşı Durdurun, PYD ve IŞİD'e Karşı Size Destek Olalım

Rusya: Esed'le Savaşı Durdurun, PYD ve IŞİD'e Karşı Size Destek Olalım

30 Eylül 2015 tarihinde Suriye’deki savaşa doğrudan dâhil olan Rusya, Suriyeli muhaliflere “PYD ve IŞİD'e karşı işbirliği” teklifinde bulundu.

16 Haziran 2016 Perşembe 06:05A+A-

Yılmaz Bilgen / Yeni Şafak

Suriye Muhalif Geçici Hükûmet Başbakanlık Müsteşarı Muhammed Sermini (Fotoğraf ona ait.), Rusya tarafından “Esed'le savaşı durdurun, biz de PYD ve IŞİD'e karşı size destek verelim.” teklifi yapıldığını ancak muhalifler olarak teklifi doğrudan reddettiklerini açıkladı.

Sermini, Rusya'nın teklifini “sinsice ve tehlikeli” olarak değerlendirdiklerini belirterek, “Rusya ülkemizde Esed kadar kanımızı döktü. Şimdi bu aşamada Putin yönetiminin herhangi bir iyi niyet taşıdığına inanmıyoruz. Teklifi tereddütsüz reddettik. Zira Rusya'nın teklifi taktik bir hamleden öte anlam taşımıyor.” dedi.

“Hedef ABD'ye Karşı Kazanım Elde Etmek”

Rusya'nın PKK’nın Suriye’deki uzantısı PYD ve IŞİD'e karşı işbirliği teklifini sahada ABD'ye karşı mevzi kazanma girişimi olarak gördüklerini kaydeden muhalif hükûmet temsilcisi şunları söyledi:

“PYD son dönem büyük oranda ABD güdümüne girdi. Rusya ise ABD'ye karşı sahada farklı yöntemler deneyerek hem PYD'ye ders vermek hem de savaşın seyri ve geleceğin Suriye'sini şekillendirmede etkin pozisyon elde etmek amacıyla bize bu teklifi yaptı. Askerî desteğin yanında siyasî destek sözü de verdiler. Samimi bulmadık ve Rusya'nın emellerine hizmet etmek istemediğimizi açıkça Rusya makamlarına ilettik.”.

“Genel Eğilim Rusya ile İşbirliğini Reddetme Yönünde”

“Halep'te Rusya tarafından görevlendirilen arabulucular birçok silahlı grupla görüştü. IŞİD'le PYD'ye karşı savaş ve Esed cephelerinde çatışmasızlık kararı için iknaya çalıştılar. Bunun için ‘Liva Nasır’ isimli bir askerî oluşuma bile gidildi ancak genel eğilim Rusya ile işbirliğini reddetme yönünde olduğu için girişim başarısızlıkla sonuçlandı. Savaş sürecinde muhalif kanat Türkiye'yi bir ‘ağabey’ olarak görüyor ve atılan her adımda Türkiye'nin kararına önem veriyor. Dolayısıyla Ankara ile her konuda irtibat hâlinde hareket ediyoruz.”.

Etiketler : , , , , , ,

HABERE YORUM KAT