1. HABERLER

  2. HABER

  3. GÜNDEM

  4. Rus Suikastçıya Silahı İstihbaratçı Jandarma Astsubay Vermiş
Rus Suikastçıya Silahı İstihbaratçı Jandarma Astsubay Vermiş

Rus Suikastçıya Silahı İstihbaratçı Jandarma Astsubay Vermiş

Türkiye’deki Çeçenlere suikast hazırlığı yaparken Aksaray’da yakalanan Rus pasaportlu suikastçıya silahı Jandarma İstihbarat’ta çalışan bir astsubay temin etmiş

22 Mayıs 2016 Pazar 22:03A+A-

Nazif Karaman / Sabah Gazetesi

İstanbul Emniyet Müdürlüğü Muhabere Elektronik Şube Müdürlüğü'ne 18 Nisan 2016 günü telefonla bir ihbar ulaştı. İhbarda, Rus istihbaratına çalıştığı değerlendirilen Makharbı Isaev'in İstanbul-Aksaray'daki bir otelde kaldığı ve Çeçenler'e suikast hazırlığı yaptığı ileri sürüldü. Bahsi geçen otelde yapılan operasyonda Makharbı Isaev ele geçirildi. Odasında yapılan aramada ise sırt çantasında VZOR 70 CAL model silah ve silaha ait mermiler bulundu.

SİLAH MALATYA'DAN GELDİ

11 Nisan 2016 günü Atatürk Havalimanı'ndan Türkiye'ye giriş yaptığı belirlenen şüphelinin silahı nerden temin ettiğinin peşine düşen terör polisi, ilginç bağlantılara ulaştı. Söz konusu silahın şüpheli A.A. tarafından Malatya ilinden İstanbul Otogarı'na kargo içinde gönderildiği, silahın şüpheli Iakhmat Goıgereeva ve bir diğer şüpheli H.S. tarafından A.A.'nın oğlu olan M.A'dan teslim alındığı, daha sonra söz konusu silahın suikastçı olduğu iddia Isaev'e teslim edildiği saptandı. Rusya Federasyonu pasaportu taşıyan Makharbı Isaev ve Iakhmat Goıgereeva casusluk suçu kapsamında tutuklanırken M.A. ifadesinde babasının gönderdiği kargoda silah olduğunu bilmediğini belirtince serbest bırakıldı. M.A. ifadesinde gelen kargo karşılığında Astsubay H.S.'nin kendisine 2000 lira verildiğini de belirtti.

TELEFONDA "EMANET"

H.S. ile şüpheli Iakhmat Goıgereeva arasında telefon konuşmalarında 'emanet' ifadesinin geçtiği görüşmeler belirlendi. İstanbul İl Jandarma Komutanlığı İstihbarat Şube'de Başçavuş olarak görev yapan H.S. sorgusunun ardından casusluk suçu kapsamında tutuklamaya sevk edilse de adli kontrol kararı verilerek serbest bırakıldı. H.S. ifadesinde Goıgereeva'yı 2009/2010 yıllarında Trabzon İl Jandarma Komutanlığı İstihbarat Şube'de görevliyken tanıdığını, kendisinden kaçakçılık ve asayiş gibi konularda bilgi aldığını iddia etti. İstanbul ve Trabzon İl Jandarma Komutanlıkları'na müzekkere yazan savcılık, H.S.'nin belirttiği resmi görev konularının doğruluğu hakkında bilgi talep etti. H.S.'nin askeri birlikteki odasında ve evinde arama yapılırken telefonuna da el konuldu. Makharbı Isaev'in, Türkiye'deki Çeçen muhaliflere suikast girişiminden önce yakalanan Isa Zakrıev ve Musshaikh Salmurzaev ile birlikte Rus gizli servisi FSB adına görev yaptığı iddia edildi.

KEŞİF YAPARKEN TUTUKLAMA

8 Nisan'da İstanbul'da MİT ve polisin ortak yürüttüğü soruşturmada, Çeçen komutan Edelgiriev'in öldürülmesine karıştıkları gerekçesiyle Iurii Anisimov (52) ve Aleksandr Smirnov (55), yeni eylem için keşif yaptıkları sırada ajan oldukları iddiasıyla tutuklanmıştı.

HABERE YORUM KAT