1. HABERLER

  2. HABER

  3. Rus Savaş Filosu Tahliye İçin Yolda
Rus Savaş Filosu Tahliye İçin Yolda

Rus Savaş Filosu Tahliye İçin Yolda

Rusya'nın Baltık Filosu'na ait bir grup savaş gemisi ve yardımcı gemiler Suriye sahillerine doğru yola çıktı.

18 Aralık 2012 Salı 12:58A+A-

Rusya, vatandaşlarının Suriye'den tahliyesi için düğmeye bastı. Baltık Filosu'na ait bir grup savaş gemisi ve yardımcı gemiler Suriye sahillerine doğru yola çıktı. Gemilerin, Suriye'deki Rusları tahliye için bölgeye gittiği belirtiliyor.

Rusya muhtemel tahliye operasyonunda yer alacak savaş gemilerini Akdeniz'e gönderiyor. Rusya Dışişleri Bakanlığı ise iki Rus vatandaşının dün kaçırılmasının ardından, Suriye'ye seyahat edilmemesi konusunda vatandaşlarını bir kez daha uyardı.

Bakanlığın internet sayfasından yapılan açıklamada, "Rusya Dışişleri Bakanlığı bir kez daha güçlü bir şekilde tüm Rusya vatandaşlarının iç çatışmaların devam ettiği Suriye'ye gitmemeleri konusunda uyarıyor." ifadeleri yer aldı.

Rusya'nın Baltık Filosu'na ait bir grup savaş gemisi ve yardımcı gemiler Suriye sahillerine doğru yola çıktı. Baltık Filosu kaynakları Interfax'a yaptığı açıklamada, "Rus savaş gemileri Yaroslav, Kaliningrad, Aleksandr Şabalin, tanker Lena ve diğer yardımcı gemilerle birlikte Suriye sahillerine doğru yola çıktı. Muhtemel bir tahliye durumunda görev alacak." dedi.

Kaynak açıklamasında, "Hazırlıklar çok hızlı bir şekilde gerçekleştirildi. Çok donanımlı olarak yola çıkılıyor. Konu ile ilgili bilgi sadece birkaç gün önce geldi. Dönüşle ilgili ise henüz bir bilgi yok. Suriye'deki gelişmelere bağlı olacak. Bir kısım gemiler tahliye edilen Rusya vatandaşlarını Rusya'nın Karadeniz Filosu'nun yer aldığı Sivastopol deniz üssüne getirilecek" ifadelerini kullandı.

Yeni yola çıkan savaş gemilerinin Akdeniz'de bulunan Karadeniz Filosu'na ait gemilerden görevi devralacakları da gelen bilgiler arasında.

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Bogdanov daha önce yaptığı açıklamada, Suriye'de bulunan Rusya vatandaşlarının muhtemel tahliyesi ile ilgili plan hazırladıklarını söylemişti. Bogdanov, "Biz bugün tahliye hazırlık çalışmaları ile meşgul oluyoruz. Vatandaşlarımızın bulundukları yerleri tespit ediyoruz. Konsolosluk kayıtlarına göre bu rakam binlerce. Bunlar Rus bayanlar ile ortak ailelerden olan çocuklar. Bunların yarısı muhalefeti destekliyor. Bunların çoğunluğu kayıtlı değil. Bunun dışında Moskova'ya gelen Suriye muhalif heyetinden Rus pasaportu taşıyan insanlar da var" bilgisini vermişti.

Rusya Şam Büyükelçiliği kayıtlarına göre Suriye'de 5 bin 300 civarında Rusya vatandaşı bulunuyor. Resmi olmayan rakamlara göre ise Suriye'de 25 bin Rusya vatandaşı yaşıyor.

Rusya Şam Büyükelçiliği Basın Sözcüsü Sergey Markov, "Acil bir tahliye operasyonu henüz gündemde değil. Ancak, Suriye'den ayrılmak isteyen tüm Rusya vatandaşlarına büyükelçiliğimiz gerekli desteği sağlayacak" ifadesini kullanmıştı.

 

HABERE YORUM KAT