1. HABERLER

  2. HABER

  3. EKONOMİ

  4. Ruhani’den Türkiye’ye Gümrük Güvencesi
Ruhani’den Türkiye’ye Gümrük Güvencesi

Ruhani’den Türkiye’ye Gümrük Güvencesi

Erdoğan, Hasan Ruhani ile ortak basın toplantısı düzenledi. Ruhani, 'gümrüklerde artık kamyon kuyrukları görmeyeceğiz' dedi.

16 Nisan 2016 Cumartesi 16:52A+A-

Erdoğan'ın konuşmasından satırbaşları:

Teröre karşı sıfır tolerans uygulanması konusunda görüş birliği içindeyiz.

Bölgedeki sorunlara mezhepçi yaklaşımın yanlışlığı ortada.

Türkiye ve İran, küresel ve bölgesel düzeyde önemli ülkeler. Dolayısıyla halihazırda bölgemizi sarsan terörizm ve mezhepçilik sorunları ile bunlara bağlı olarak ortaya çıkan insani krizlerin üstesinden gelinmesi için birlikte çalışmamız gerekiyor. Ülkelerimizin, Suriye ve Irak başta olmak üzere bölgemizde akan kanın ve yaşanan krizlerin durdurulması için gereken çalışmalara öncülük etmesi şart.

Aramızdaki siyasi diyaloğu güçlendirmek suretiyle görüş ayrılıklarını asgariye indirmeyi, müşterekleri azamiye çıkarmayı sağlamamız her şeyden önce ülkelerimizin lehinedir.

Bu şekilde davrandığımızda, bölgemizdeki sorunlara dışarıdan değil, yine bu bölge içinden çözümler geliştirilmesini özellikle sağlamamız halinde bir an önce netice alacağımıza inanıyorum. Bölgenin iki önemli ülkesi olarak bu konuda bizlere önemli bir sorumluluk düştüğünün farkındayız.

Ruhani'nin konuşmasından satırbaşları:

Sayın Erdoğan'a ve Türkiye devletine misafirperverliği için teşekkür ediyorum.

Ziyaretimizin ilk bölümü İslam İşbirliği Teşkilatı'na katılma şeklinde oldu, İslam İşbirliği Teşkilatı'nın iki önemli amacı mevcuttur. İslam ülkeleri arasında birliği sağlamak ve Filistin halkının hakkını aramak, zulmü sonlandırmak.

TÜRKİYE'Yİ TEBRİK EDİYORUZ

İran, İİT'nın yanında olacaktır. Aynı zamanda İİT dönem başkanı olarak TÜrkiye'yi tebrik ediyoruz ve dönem başkanlığının İslam dünyası için hayırlı olmasını diliyoruz.

Müslüman kadının İslam toplumundaki rolü ve kadının İslam kültüründeki yüksek yerini dünyaya tanıtmak konusunda karar aldık.

BİZİM KİMLİĞİMİZ MEZHEPLER DEĞİLDİR, İSLAM'DIR

Bir diğer konu terörle mücadele konusudur.

Üçüncü konu da mezheplerin birbirine yaklaştırılması ve İslam dünyasının bütünlüğüdür.

Bizim kimliğimiz İslam'dır, mezhepler değildir.

İran ve Türkiye ekonomisi birbirini tamamlayıcı özelliktedir.

Ambargoların kalkması ile birlikte iki ülke arasındaki işbirliği ortamı hazır hale geldi.

İran, Türkiye'nin enerji güvenliğini sağlayabilir; petrol, doğalgaz ve elektrik konusunda Türkiye'nin ihtiyaçlarını giderebiliriz.

Bölgemizde birçok sorun mevcut; Yemen, Suriye ve Irak'ta masumlar ölüyor.  Bu ülkelerde istenen istikrar sağlanamadı. Bu ülkelere yardımcı olmalıyız.

Temel prensipte Türkiye ile fikir ayrılığımız yok, terörizmle mücadele edilmelidir, akan kan durdurulmalıdır, ülkelerin geleceğini kendi halkı belirlemelidir. Cüzi konularda farklılıklarımız olması doğal, daha fazla işbirliği yapmaya her zaman hazırız.

GÜMRÜKLERDE ARTIK KAMYON KUYRUKLARI GÖRMEYECEĞİZ

Sayın Erdoğan ile iki ülke ilişkilerini bütün boyutlarıyla geliştirme kararı aldık. Gümrüklerde artık kamyon kuyrukları görmeyeceğiz.

YEMEN MESAJI

Birçok İslam ülkesinde istikrar sağlanamadı, hepsine yardımcı olmalıyız. Ölümler ve savaşlar durdurulmalı.

Ülkelerin geleceğini, o ülkenin halkı belirler, bu konuda hemfikiriz.

Yemen halkı zalimce bir ölüme mahkum edildi.

HABERE YORUM KAT