1. HABERLER

  2. HABER

  3. Romanlara Fransız Usulü Sürgün!
Romanlara Fransız Usulü Sürgün!

Romanlara Fransız Usulü Sürgün!

Fransa'da Romanların 300 kampını 'şer yuvası' diye kapatan Sarkozy, 'çerez parası' kabilinden ceplerine koyduğu 100-300 avro parayla 93 Roman'ı Romanya'ya sınır dışı etti. Kovulmayı bekleyen en az 600 kişi daha var. Bükreş'ten 'Bu iş ırkçılığa dönüşmesin'

20 Ağustos 2010 Cuma 03:50A+A-

PARİS - Azınlıklara karşı sertlik yanlısı Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy muhalefetin 'Nazi dönemi' kıyaslamalarına rağmen ülkedeki Romanları sürüyor. Romanya ve Bulgaristan'a gönderilecek 700 Roman'dan 93 kişilik ilk posta dün sınır dışı edildi. Romanları AB üyesi ülkelerin vatandaşları olmaları da kurtaramazken, Avrupa Komisyonu'ndan AB'yi efsaneleştiren 'seyahat özgürlüğü' ilkesinin çöpe gittiği uyarısı geldi.

Temmuzda insan kaçakçılığı, çocuk istismarı ve fuhuş yuvası oldukları gerekçesiyle sayıları 300'ü bulan Roman kampını kapatan hükümet, sınırdışı operasyonlarına dün başladı. Fransa Göç Bakanı Eric Besson'ın çözümü çerçevesinde yetişkin başına 300, çocuk başına 100 avro belirlenen 'bahşişler' karşılığında 'gönüllü' olarak Fransa'dan ayrılmayı kabul eden 93 Roman dün Bükreş ve Timisoara kentlerine kalkan uçaklara bindirildi. Bugün 160 kişilik postayı daha gönderecek Fransa, kalanları 26 Ağustos ve eylül sonunda sınırdışı edecek. Gönüllü olarak ayrılmayı kabul etmeyenlere ise tek seçenek sunuldu: 'Ya bir ay içerisinde gitmeyi kabul edersiniz ya da para almadan zorla sınır dışı edilirsiniz.

Romanya da zorda

Romanya Dışişleri Bakanı Teodor Baconschi "Mesele Romanlara karşı ırkçılığa veya düşmanlığa dönüşmesin" ikazı yaptı. Baconschi sınır dışının 'yasalara uygun yapılması' umudunu da aktardı. Bükreş Romanların uyumu ve kaçak girişlere dair müzakereler için iki yetkiliyi 30 Ağustos'ta Paris'e gönderiyor.

AB'nin yürütme organı Avrupa Komisyonu'nun sözcülerinden art ardına uyarılar da yapıldı. Sözcülerden Viviane Reding, Fransa'yı Avrupa vatandaşlarının özgür dolaşım ve yerleşme hakkına saygı duymaya davet ederken Matthew Newman, sınır dışının çok yakından izleneceğini söyledi. Bir diğer sözcü Amelia Torres de Romanların yaşadıkları AB ülkelerinde uyum sağlamalarını sağlayacak politikalar üretilmesini istedi. Fransa Dışişleri sözcüsü Bernard Valero ise yasadışı Roman kamplarını kapatma ve sınır dışı etme kararının AB'nin serbest dolaşımı öngören anlaşmalarına aykırı olmadığını savundu.

Geçen yıl 10 bin Roman'ı ülkelerine göndermiş Fransa'da halen 15 bin Roman yaşıyor. 'Uyum sağlayanlar' için risk yok ama AB vatandaşı olmayanlara dayatılan sıkı koşullara tabiler. Paris'in kuzeyindeki Aubervilliers'deki 'uyum köyü'nde yaşayan 28 yaşındaki Ianco Petro, eşi ve iki çocuğuyla beş yıl önce Bükreş'ten göç ettiğini, Fransızca öğrenip pencere tamirciliğine başladığını ve karavandan apartman dairesine taşındığını belirterek "Ölene dek Fransa'da kalacağım, gitmem için neden yok" diyor. Ancak yakında bir kampta yaşayan anne ve babası için kaygılı: "Her an sınır dışı edilebilirler. Fransızca bilmiyorlar ve iş bulmaları imkânsız." Romanya'da Romanların nüfusu resmi sayıma göre 530 bin, sivil örgütlere göre 2.5 milyon. Bu uçurumun nedeni Romanların etnik ayrım kaygısıyla kimliklerini gizlemeleri. Bulgaristan'da ise 800 bin civarında Roman var.

RADİKAL

HABERE YORUM KAT