1. HABERLER

  2. İSLAM DÜŞÜNCESİ

  3. Resul ve Nebi arasında bir fark var mı?
Resul ve Nebi arasında bir fark var mı?

Resul ve Nebi arasında bir fark var mı?

Abdulhakim Beyazyüz, Resul-Nebi konulu yazı dizisinin yeni bölümünde Resul ile Nebi arasında bir fark olup olmadığı tartışmasını mercek altına alıyor.

18 Ekim 2020 Pazar 00:11A+A-

“Resul ve Nebi arasında bir fark var mı?” sorusuna cevap aranan yazıdan bir bölüm şöyle:

Resul ve Nebi kavramlarının farkları ile alakalı yapılan tespitleri önce sıralayacak, sonra bu tespitlere, niçin katılıp katılmadığımızı ifade etmeye çalışacağız:

1-) Resul ve Nebi sözcükleri farklı olduğundan, aralarında bir fark olmalıdır. Zira Allah boş yere farklı sözcükler kullanmaz.

2-) Nebi Allah’tan haber getiren zat anlamında kullanılmakta ve nübüvveti ifade etmekte, Resul Allah’tan gelen haberi ileten elçi anlamında kullanılmakta ve risaleti ifade etmektedir.

3-)Her Resul Nebidir, ama her Nebi Resul değildir.

4-)Resul kavramı kitap verilen elçi, Nebi ise kitap verilmeyen elçidir.

5-)Resul Allah’ın vahyini ileten kişi durumunda olduğu için, Resule itaat emredilmekte, fakat Nebiye itaat emredilmemektedir. Zira Nebi’lik salt Resullükle sınırlı değil, ayrıca insani zaafları da içermektedir. Bu nedenle  eleştiri ve düzeltmelerde Nebi ifadesi kullanılarak yapıldığını görmekteyiz.

6-)Nebi’lik sona ermiş ama Resullük devam etmektedir.

7-) Kur’an’da kullanılan Resul ve Nebi kavramları ciddi farklılıklar içerdiklerinden onları birbirlerinin yerine kullanmak ciddi bir yanlış olduğu gibi, onların yerine peygamber ve elçi gibi kavramları kullanmak da büyük bir hatadır.

Şimdi bu tespitleri değerlendirmeye çalışalım:

(…)

Yazının tam metni >>>