1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. Rejime Karşı Kalem Direnişi
Rejime Karşı Kalem Direnişi

Rejime Karşı Kalem Direnişi

Suriye'deki savaşta Özgür Yazarlar Birliği rejime karşı kalemini kullananları bir araya getiriyor.

04 Mayıs 2014 Pazar 01:18A+A-

Özgür Yazarlar Birliği’nin kurucusu ve başkanı Muhammed İkbal Bello, Al Jazeera’ye verdiği röportajda birliğin Ağustos 2011 yılında Facebook’ta 5 üyeyle kurulduğunu, bugün üye sayısının 350'yi aştığını söyledi. 

Birliğin üyeleri arasında muhalif edebiyatçılar, yazarlar ve şairleri bulunuyor. 

Bello, Özgür Yazarlar Birliği’nin hedeflerinin yıllardır düşünce özgürlüğünü sınırlayan bir rejimin karşısında ayaklanmaya katılmak ve rejim karşıtı edebiyatçı ve yazarları bir araya getirmek olduğunu söyledi. 

Önce ülke içinde kurulan birlik, üç üyesinin rejim tarafından öldürülmesi üzerine diğer üyeleri korumak için Türkiye'ye taşındı. 

Şiir geceleri ve ödüller

Bello, Özgür Yazarlar Birliği'nin birçok engelle karşılaştığını, ülke içinde ve dışındaki üyelerin iletişim kurmakta sıkıntı çektiğini ve üyelerin maddi sorunlar yaşadığını anlattı. 

Bello evinin bir odasını birliğin genel merkezi olarak kullanıyor. Diğer iki ofis ise Türkiye sınırına yakın Atme Mülteci kampı ve Urfa'daki bir başka kampta bulunuyor. 

Birliğin üyeleri arasında rejime karşı ayaklanmada kullanılan ilk pankartları hazırlayanlar ve ilk muhalif şarkıları yazanlar da var. 

Üyelerden Nadin Muhammet Münir, 2012 yılında Halep ve İdlib çevrelerinde şiir geceleri düzenlediklerini, savaşın ortasında bu gecelere katılımın çok yüksek olduğunu anlattı.  

Birlik, nisan ayında Antakya'da düzenlediği törende, savaş sürecinde kitap yazan ve ülkenin durumunu anlatan başarılı yazarlara ödül verdi. Ödül alan yazarlardan bazıları savaş  nedeniyle törene katılamadı. 

Al Jazeera

HABERE YORUM KAT