1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. FİLİSTİN

  4. Refah saldırısından bu yana Gazze'ye yalnızca 906 yardım kamyonu girebildi
Refah saldırısından bu yana Gazze'ye yalnızca 906 yardım kamyonu girebildi

Refah saldırısından bu yana Gazze'ye yalnızca 906 yardım kamyonu girebildi

İşgal ordusunun Refah Sını Kapısı'nı işgal etmesinin ardından Gazze Şeridi'ne yardım sevkiyatının da büyük oranda zarar gördüğü bildirildi.

25 Mayıs 2024 Cumartesi 14:45A+A-

Birleşmiş Milletler Cuma günü yaptığı açıklamada, İsrail'in Gazze'nin güneyindeki Refah bölgesinde askeri operasyon başlatmasının ardından 7 Mayıs'tan bu yana Gazze Şeridi'ne yardım erişiminin son derece sınırlı olduğunu belirtti.

BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA), 7-23 Mayıs tarihleri arasında bölgeye sadece 906 kamyon insani yardımın girdiğini açıkladı.

BM sözcüsü Stéphane Dujarric, bu kamyonların yaklaşık 800'ünün gıda malzemesi taşıdığını söyledi.

OCHA, 143 kamyonun Gazze'nin güneyindeki İsrail kontrolündeki Kerem Ebu Salim Sınır Kapısından, 62 kamyonun Erez Sınır Kapısından, 604 kamyonun da Erez'in batısından geçtiğini ifade etti.

Gazze'nin merkezinde ABD tarafından inşa edilen ve bir hafta önce faaliyete geçen yüzer iskeleden 97 kamyonun geçtiği belirtildi.

Mısır'dan Gazze'ye açılan Refah kapısı, İsrail'in bölgedeki askeri operasyonlarını artırmaya başlamasından bu yana kapalı ve bu durum Mısır'da yardımların birikmesine ve bazı gıda malzemelerinin çürümeye başlamasına neden oldu.

BM, mevcut ihtiyaçları karşılayabilmesi için günde en az 500 kamyon yardım ve ticari malın Gazze'ye girmesi gerektiğini vurguluyor.

Mısır, İsrail'in askeri operasyonunun yardım çalışmalarına oluşturduğu tehdit nedeniyle sınırın kapalı olduğunu açıklamıştı.

Öte yandan Mısır Cumhurbaşkanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es Sisi Cuma günü ABD Başkanı Joe Biden ile telefonda görüşerek Kerem Ebu Salim üzerinden geçici olarak insani yardım ve yakıt gönderilmesi konusunda anlaştı.

İsminin açıklanmaması kaydıyla konuşan Mısırlı güvenlik kaynakları, yardım sevkiyatının Cuma akşamı itibariyle başlayabileceğini kaydetti.

Dujarric, Birleşmiş Milletler'in bu hamleyi memnuniyetle karşıladığını vurguladı.

HABERE YORUM KAT