1. HABERLER

  2. KÜLTÜR SANAT

  3. Rami Kütüphanesi heyecan dalgası oluşturdu
Rami Kütüphanesi heyecan dalgası oluşturdu

Rami Kütüphanesi heyecan dalgası oluşturdu

​​​​​​​Rami Kütüphanesi 2 milyonu aşkın kitap ve 4 bin 200 kişilik kapasitesiyle hizmete başladı. Ustalık eseri kütüphanenin tanıtımında ağırlıkla seküler görünümlü insanların tercih edilmesi ise dikkat çekti.

15 Ocak 2023 Pazar 18:24A+A-

HAKSÖZ HABER

Rami Kışlası'ndan restore edilerek kütüphaneye dönüştürülen yapı, 220 dönümlük alan içinde, 51 bin metrekarelik peyzaj alanı ve 36 bin metrekarelik kapalı alanıyla İstanbul'un en büyük kütüphanesi olarak faaliyete başladı.

Kütüphanede, 0-3 yaş için hazırlanan masal ve oyun alanından, çeşitli branşlarda hazırlanan ihtisas kütüphanelerine ve millet bahçesine kadar her yaştan kitapsever için özel bölümler var.

Toplam 4 bin 200 kişilik oturma kapasiteli komplekste çocuk oyun salonları, genç ve yetişkin çalışma salonları, kitaplıklar ve atölyelerin yanı sıra güzel sanatlar, edebiyat, toplum bilimleri, tarih ve coğrafya gibi pek çok alana özel hazırlanan kütüphane de ziyaretçilerin istifadesine sunulacak.

İstanbul'un en büyük kütüphanesi olacak Rami Kütüphanesi'nin, bütün kütüphaneler arasında çok özel bir yeri olduğunu dile getiren Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Aldemir, kütüphanenin dikdörtgen mimarisini bir yaşam döngüsü gibi düşünerek her yaş aralığına özel kütüphane hazırlandığını kaydetti.

Rami Kütüphanesi'nde yaklaşık 2 milyon, bebek bölümünde ise 10 bine yakın kitap ve kitap dışı materyalin bulunduğuna işaret eden Aldemir, "Sadece kütüphaneyi görmeyeceksiniz. Aslında burası bir rekreasyon alanı. İstanbul'da daraldığınızda, sıkıldığınızda bir ticari alana ya da kafeye gitmek yerine kütüphaneye gelerek, ücretsiz kamusal alandan faydalanmak isteyeceksiniz. Burada kütüphaneyle beraber aynı zamanda kültür, sanat, edebiyat aktiviteleri, sergiler ve faaliyetler de göreceksiniz." değerlendirmesinde bulundu.

rami1.jpg

Kitap Şifahanesi

Türkiye Yazma Eserler Kurumu Başkanlığı Kitap Şifahanesi ve Arşiv Dairesi Başkanı Nil Baydar, geniş bir ekiple çalıştıklarını ve yazma eserlerle ilgili farklı birimlerin de kütüphanede olacağını söyledi.

Şifahanede okuma salonu, sergi salonu, kitapların dijital görüntülerinin alındığı fotoğraf stüdyosu ve hat levha konservasyon birimi gibi pek çok alanın bulunduğuna işaret eden Baydar, "Ayrıca burada üç büyük restorasyon atölyemiz var. 74 uzman restoratörle birlikte çalışacağız. Ayrıca mikrobiyologlarımız, kimyagerlerimiz ve diğer uzman arkadaşlar da bizimle birlikte görev yapacaklar." ifadelerini kullandı.

Baydar, yazma eserlerin onarımı, dijitalleştirilmesi ve saklanmasında yüksek standartta malzemelerle dünya standartlarında yöntem ve teknikler kullandıklarının altını çizerek şu bilgileri verdi:

"Gelen ziyaretçiler, ilgililer şeffaf kapılardan, pencerelerden, içeride yapılan çalışmayı izleyebilecek, doğrudan işin mutfağını görmüş olacak. Sergi, seminer, söyleşi, sempozyum faaliyetleri de gerçekleştireceğiz. Dolayısıyla Rami Kütüphanesi, Yazma Eserler Kurumunun halkla iç içe olabileceği bir yer olacak."

rami2.jpg

40 farklı dilde eser

Yaklaşık 20 bin eserlik başlangıç koleksiyonuna sahip olduklarını vurgulayan Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Bilimsel Çalışmalar Koordinasyon Dairesi Başkanı Ömer Orhan, "Bu koleksiyonumuzda, kurum yayınlarımızın yanı sıra yerli ve yabancı yayınlardan birçok eser bulunmakta. Yaklaşık 40 farklı dilde eseri burada bulabilirsiniz." dedi.

rami3.jpg

Erdoğan: İstanbul'un en büyük kütüphanesi

Rami Kütüphanesi'nin açılış töreninde konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, şunları söyledi: “Rami'yi sadece bir kütüphane değil pek çok faaliyetin de yapılabileceği bir kültür merkezi olarak planladık. Buradaki kütüphanemiz haftanın her günü, günün 24 saati gençlerimiz başta olmak üzere kitapseverlere hizmet verecektir. Kullanım alanı 36 bin metrekareyi geçen, peyzaj alanı 51 bin metrekareyi bulan, diğer ilaveleriyle yaklaşık 110 bin metrekarelik bir alanda şu andaki yapıya kavuşmuş bulunuyoruz. Kütüphanemizde ilk etapta 2 milyonu aşkın kitap ve 4 bin 200 kişilik kapasitesiyle hizmete başlamasından memnuniyet duyuyorum. Kitap sayımız elbette zaman içinde daha da artacak.”

Ülkenin özellikle de İstanbul'un tarihi ve kültürel mirasına sahip çıkmayı ecdada karşı sorumluluklarının bir gereği olarak gördüklerini vurgulayan Erdoğan, üstelik sadece bununla kalmadıklarını, modern sanatların ülkede yaygınlaşmasını sağlayacak projeleri de hayata geçirdiklerini ifade etti.

Ücretsiz ikram yapılacak

Cumhurbaşkanı Erdoğan, gençlerle birlikte tüm vatandaşların kütüphaneyle ünsiyeti ne kadar güçlendirilirse geleceğin o derece emniyette olacağının altını çizerek, "Az önce buradaki bir Anadolu Lisesi'nin mensubu gençlerimizle bir arada olduk. Ve 'Cumhurbaşkanım 5 dakikada artık okulumuzdan buraya geliyoruz' dediler. 5 dakika. 'Başka?' dedim, 'Onları da söyleyin bakalım.' Artık burada çorbanızı içecek misiniz? İçeceksiniz. Çayınızı içecek misiniz? İçeceksiniz. Kahvenizi içecek misiniz? İçeceksiniz. Kek, onu da yiyeceksiniz, para yok. Tabii çok mutlular. Sabahtan itibaren bu uygulama da başlıyor." diye konuştu. 

Tanıtım videosundaki detay

Rami Kütüphanesinin açılışı heyecana yol açarken böylesine değerli eserin tanıtımı için hazırlanan videodaki ayrıntı gözlerden kaçmadı. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hazırlanan videoda merkezde seküler görünümlü insanlara yoğun bir şekilde yer verilirken başörtülü kadınların tabiri caizse kütüphanenin arka sokaklarında ağırlanması dikkat çekti. Laik cumhuriyetin çağdaşlık vurgusunun bir yansıması ve 28 Şubat döneminin tortusu olarak yorumlanmaya uygun videonun Kültür ve Turizm Bakanlığının çoğu zaman sekülerlikten yana koyduğu iradenin bir tecellisi olarak hazırlandığı anlaşılıyor.

HABERE YORUM KAT

5 Yorum