1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. İRAN

  4. Rafsancani ABD-İran İlişkilerini Değerlendirdi
Rafsancani ABD-İran İlişkilerini Değerlendirdi

Rafsancani ABD-İran İlişkilerini Değerlendirdi

ABD-İran ilişkilerini değerlendiren İran'ın eski Cumhurbaşkanı Rafsancani, Irak ve Afganistan anayasalarının ABD-İran görüşmelerinin ardından yazıldığını iddia etti.

13 Aralık 2015 Pazar 16:54A+A-

İran Düzenin Maslahatını Teşhis Konseyi (DMTK) Başkanı Haşimi Rafsancani, ABD-İran ilişkilerini değerlendirdi.

Afganistan-Irak anayasalarının, ABD-İran arasında yürütülen görüşmelerden sonra yazıldığını ileri süren Rafsancani, "Afganistan'da Taliban savaşından sonra, yeni konular gündeme geldiğinde biz ABD'yle iş birliği ve görüşmeler yapardık. Irak'ta da böyle görüşmeler olurdu. Her iki yerde de görüşmelerimiz faydalıydı ve her iki ülke için iyi bir anayasa yazabildik. Afganistan ve Irak halkının görüşlerini bu anayasalara yansıtabildik. Şu an da görüşmelerde başka gelişmeler meydana geliyor" diye konuştu.

Eski Cumhurbaşkanı Rafsancani, ABD ile yürütülen müzakerelerin İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani yönetimi öncesine dayandığını dile getirerek, "Şu an ABD'yle yapılan görüşmeler rehberlik makamı (Dini lider Ali Hamaney) tarafından daha önce verilen izne dayanıyor. Hasan Ruhani hükümetinden 5-6 ay önce Umman Kralı Sultan Kabus'un ara buluculuğunda ABD'yle müzakereler başlamıştı" dedi.

"Suriye konusunda Yemen'de iki oturum yapıldı"

O dönemde birkaç kez uzmanlar seviyesinde görüşmeler yapıldığını fakat neticeye varılamadığını belirten Rafsancani sözlerini şöyle sürdürdü:

"Asıl görüşmeler, nükleer faaliyetler konusunda rehberin onayında gerçekleşti ve halen de devam etmekte. Bu arada başka görüşmeler de oldu. Mesela Suriye konusunda Yemen'de iki oturum yapıldı. Bu görüşmeler devam ediyor. Hem bizim yetkililerimiz, hem de ABD yetkilileri bu toplantılarda bulundu. Hala bu konudaki konuşmalar önceden olduğu gibi devam ediyor."

AA

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

3 Yorum