1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. PYD/YPG Barajları Esed Rejimine Bırakıyor!
PYD/YPG Barajları Esed Rejimine Bırakıyor!

PYD/YPG Barajları Esed Rejimine Bırakıyor!

PYD/YPG’nin elindeki iki büyük barajın işletmesini Esed rejimine devredeceği, bunun karşılığında rejimin de PYD/YPG kontrolündeki bölgelere elektrik ve su vereceği bildirildi. Petrol sahaları için de görüşmelerin sürdüğü kaydedildi.

17 Temmuz 2018 Salı 14:58A+A-

PKK’nın Suriye’deki uzantısı PYD/YPG ve Beşşar Esed rejimi, bir aydır yürüttükleri müzakereleri sonuçlandırarak Suriye’nin en büyük barajı Tabka ve Fırat Nehri üzerindeki Tişrin’in işletme haklarının rejime devredilmesinde uzlaştı.

Yeni Şafak gazetesinde yer alan habere göre anlaşma, rejimin barajlara ait tesislere kalıcı olarak yerleşmesini, bunun karşılığında da rejimin, PYD/YPG kontrolündeki bölgelere elektrik ve su dağıtmasını öngörüyor.

Petrol İçin de Görüşmeler Sürüyor

PYD/YPG ve rejim, Irak sınırındaki Deyrizor’da örgütün kontrolünde bulunan petrol yataklarının işletmesi için de görüşmeler yapıyor.

PYD/YPG ve rejim, 2 Haziran’da el-Ömer’den çıkartılan petrolü takas etme konusunda anlaşmaya varmıştı.

Yaklaşık 1 yıl önce Suriye’de örgütün ele geçirdiği Haseke ilindeki sahalardan çıkarılan petrolün gelirini paylaşma kararı alınmıştı.

PYD/YPG Suriye’den Besleniyor

ABD destekli PYD/YPG, Suriye’deki petrol kaynaklarının yaklaşık yüzde 70’ini kontrol ediyor.

Suriye topraklarının dörtte birini ele geçiren PYD/YPG, ABD’nin askerî desteğiyle ülkenin en büyük üç barajını da ele geçirmişti.

Fırat Nehri üzerindeki barajlar, ülkenin elektrik ve sulama ihtiyacının büyük kısmını karşılayabiliyor.

Etiketler : , , , ,

HABERE YORUM KAT