1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. "PYD Suriyeli Kürtleri Kiralık Asker Yaptı"
"PYD Suriyeli Kürtleri Kiralık Asker Yaptı"

"PYD Suriyeli Kürtleri Kiralık Asker Yaptı"

Bağımsız Suriye Kürtleri Derneği Başkanı Abdülaziz Temo, Star’a çarpıcı açıklamalarda bulundu. Temo, PYD’nin Suriye Kürtlerini siyaset pazarında sattığını söyledi.

18 Haziran 2016 Cumartesi 03:46A+A-

Halime Kökçe / STAR

Bağımsız Suriye Kürtleri Derneği, Suriye’de devam eden savaşın 6. yılında Şanlıurfa’da bir kongre düzenledi. Kongreye 11 siyasi partiden oluşan Suriye Kürt Ulusal Meclisi oluşumundan 125 kişi katıldı. Suriye’de Kürtlerin geleceği ve rejimle birlikte hareket ederek kendisi dışındaki Kürtleri yok etmeye çalışan PYD’ye karşı atılacak adımların ele alındığı kongreyi düzenleyen Bağımsız Suriye Kürtleri Derneği’nin Başkanı Abdülaziz Temo, Star’a konuştu.

YANLIŞ YOLDALAR

Suriye’de PYD dışındaki tüm Kürt grup ve aşiretlerin temsilcisi olduklarını vurgulayan Temo, “Biz bir parti değiliz, biz vatanını milletini düşünen ve ezilmiş halkımızın sesi olmak için hareket eden bir topluluğuz. Suriye’de Kürtlerin durumu her geçen gün daha kötüye gidiyor. Burada iki grup var; PYD ve diğer Kürtler. PYD yanlış bir yolda ilerliyor ve Kürtleri ölüme sürüklüyor. Suriye halkına düşmanlık yapıyor. Suriye Kürdistan’ı gibi bir derdi yok. Rusya ve İran’ın elinde paralı askerlik görevi yapıyor. Bunlar kiralık asker. Biz bunu kabul etmiyoruz. Kürtlerin kanı kiralık değildir. PYD’nin kirli bir ajandası var. Kürtlerin Suriye milletinin bir parçası olduğunu söylüyoruz biz. Ancak PYD Suriye Kürtlerini siyaset pazarında pazarlıyor ve satıyor. Farkımız bu” dedi.

BİZİ TEMSİL EDEMEZ

PYD’nin Kürt halkını helaka sürüklediğini belirten Temo, “Buna karşı çıkanları yok ediyorlar. PYD, terörle muhalifleri susturmaya çalışıyor. Biz çok güçlüyüz. Suriye’de 3 milyon Kürt var ve biz çoğunluğu oluşturuyoruz ancak silahımız olmadığı için bu güne kadar sesimizi çıkaramadık. PYD önünde hiçbir engel istemiyor. Farklı düşünen hiçbir fikri, yapıyı kabul etmiyor. O tek parti, tek temsilci olma arzuları geçmişte kaldı. 2016 yılında yaşıyoruz. Farklı düşünceleri kabul edip tahammül etmek zorundayız. Ancak PYD tek olmak istiyor. Biz de bunu kabul etmiyoruz. O yüzden buna karşı çıkan herkes PYD’nin hedefindedir” ifadelerini kullandı.

ESAD REJİMİ GİTMELİ

Önceliklerinin Esed rejiminin gitmesi olduğunu dile getiren Abdülaziz Temo, şunları söyledi: “Şüphesiz tüm milletler için en iyi sistemin federatif bir yapı olduğunu düşünüyoruz ancak buna tek başımıza biz karar veremeyiz. Bu tüm Suriye halkının anlaşması ve kabul etmesiyle olabilecek bir şeydir. Her şeyden önce birinci önceliğimiz tüm Suriye halkı ile Suriye Kürtlerinin geleceği için Esed ile kirli rejiminin gönderilmesidir. Ardından tüm Suriye’nin geleceği için Suriye halkı neyi istiyorsa bizde onlarla beraber bu ülkenin geleceğini kurmak istiyoruz. Suriye halkı birlik istiyorsa biz de onu istiyoruz. Suriye halkı federatif bir sistem istorsa biz de onu isteriz. Suriye Kürtleri Suriye’nin bir parçasıdır. Buranın sahibi bizleriz. Şu ana kadar biz çoğunluk olsak da sessiz kaldık. Ancak görüyoruz ki ‘Suriye Kürdistanı’ bir anda PYD, DAEŞ, El Kaide ve türlü terörist grupların hareket ettiği bir cehenneme dönüştü ve buna ‘dur’ demenin zamanı geldi.”

TÜRKİYE’NİN YARDIMI

Türkiye’yi çok önemsediklerini ifade eden Temo sözlerini şöyle sürdürdü: “Türkiye’yle 910 kilometrelik bir sınırımız var. Türkiye düşmanlığı Kürtlere düşmanlıktır. Türkiye sınırını açmasaydı burada insanlar açlıktan, hastalıktan ölürdü. Mesut Barzani de öyle. Barzani sadece Irak Kürtlerinin değil tüm Kürtlerin temsilcisidir. Suriye Kürtlerine de çok yardım etti, ediyor.”

FARKLARI YOK

PYD ile IŞİD’in birbirlerinden farklı olmadıklarını belirten Abdülaziz Temo, “Bir paranın iki yüzü gibidirler. Biz sivil bir yapıyız, silahlı bir gücümüz yok. Ancak PYD dışında bizim tarafımızda olan 5 binden fazla silahlı peşmergemiz var. Ancak bunlar Amerika ve PYD’nin izin vermemesi nedeniyle Kuzey Irak’talar. Bunların tamamı Esed ordusundaki Kürt askerlerden oluşuyor. ABD Irak’tan askerlerini çektikten sonra bir daha başka bir yere asker göndermeyeceğini açıklamıştı. Ancak burada PYD’ye destek verdi ve şu anda Esed rejiminin gitmesini istemiyor. DAEŞ ile El Kaide dışında ABD’nin düşmanı yok burada. PYD işte şu anda ABD’nin vekâletiyle bu güçlerle sözde savaşıyor. Kürtlerin bu uğurda ölmesi umurlarında değil zaten” diye konuştu.

Etiketler : , , ,

HABERE YORUM KAT