1. HABERLER

  2. HABER

  3. GÜNDEM

  4. Putin-Erdoğan görüşmesi sonrası Rus basınından kritik iddia: TSK, İdlib'in kuzeyine çekiliyor
Putin-Erdoğan görüşmesi sonrası Rus basınından kritik iddia: TSK, İdlib'in kuzeyine çekiliyor

Putin-Erdoğan görüşmesi sonrası Rus basınından kritik iddia: TSK, İdlib'in kuzeyine çekiliyor

Rus basını, Rusya Devlet Başkanı Putin ve Cumhurbaşkanı Erdoğan görüşmesi sonrası TSK'nın İdlib'in güneyinden kuzeyine çekildiğini yazdı.

30 Eylül 2021 Perşembe 11:06A+A-

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Soçi'deki yüz yüze teması sonrası Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) Suriye'nin İdlib eyaletinin kuzeyine çekildiği iddia ediliyor.

Rus medya kuruluşu Lentra'nın Suriye askeri çevrelerindeki kaynaklara dayandırdığı haberine göre, TSK'nın İdlib'in güneyinden kuzeyine gerçekleştirdiği çekilme İdlib ana konulu Putin-Erdoğan zirvesi sonrası geldi.

Jandarma Ve Sahil Güvenlik Akademisi (JSGA) Uluslararası Güvenlik ve Terörizm Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Serhat Erkmen'in "Rusya'nın İdlib Saldırılarını Anlama Kılavuzu" başlığıyla Terörizm ve Radikalleşme ile Mücadele Araştırma Merkezi'nde (TERAM) yayımlanan yazısındaki bilgilere göre, Rusya, 2021 yılında İdlib’te toplam 444 (25 Eylül 2021 tarihine kadar) hava saldırısı ve füze atışı gerçekleştirdi.

Aylara göre saldırı sayısı şöyle:

Saldırıların temmuz ayından itibaren düzenli olarak arttığı görülüyor.

2021 yılı boyunca tüm İdlib bölgesinde en çok Rus hava saldırısına uğrayan bölgeler sırasıyla Cebel Zaviye, Kuzey Lazkiye, Cebel Arbain ve Kuzey Doğu İdlib olarak verilere yansıdı.

PUTİN-ERDOĞAN ZİRVESİNDE NE OLMUŞTU?

Putin ile Erdoğan'ın görüşmesi Soçi'deki görüşmesi yaklaşık 3 saat sürdü. Görüşmeye ilişkin Putin,

"Erdoğan ile görüşmelerimiz her zaman sorunsuz geçmiyor. Ancak ilgili kurum ve kuruluşlarımız uzlaşı bulabiliyor" diye konuştu.

Putin, ayrıca Rusya ve Türkiye'nin karşılıklı ticari faaliyetlerine de değindi.

Türkiye'nin Rusya'daki yatırımlarının toplam 1,5 milyara, Rusya'nın Türkiye'deki yatırımlarının ise 6,5 milyar dolara ulaştığını ve büyük projelerin hepsinin planlandığı şekilde devam ettiğini söyleyen Putin; Rusya'nın inşa ettiği Türk Akımı Doğal Gaz Boru Hattı sayesinde Türkiye'nin, Avrupa'yı etkisi altına alan bir gaz krizinden korunduğunu söyledi.

Putin, "Ve şimdi, Avrupa gaz piyasası oldukça zor, çalkantılı bir süreçten geçerken, Türkiye kesinlikle güvende ve istikrarlı hissediyor" dedi.

ERDOĞAN: SURİYE'DE BARIŞ TÜRKİYE-RUSYA İLİŞKİLERİNE BAĞLI

Erdoğan da "Özellikle şuna inanıyorum, bizim Türkiye-Rusya ilişkilerinde her geçen gün çok daha güçlenerek devam etmemizde çok büyük faydalar var" dedi ve ekledi:

"Suriye ile ilişkili birlikte attığımız adımlar büyük önem arz ediyor. Oranın da barışı yine Türkiye ve Rusya ilişkilerine bağlı."

Erdoğan ABD ziyareti sırasında Amerikan CBS kanalına verdiği röportajda, Türkiye'nin Rusya'dan ikinci parti S-400 füzeleri almayı planladığını söylemişti.

Bunun üzerine ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan bir sözcü konuyla ilgili bir soruya, "Türkiye'yi her düzeyde ve her fırsatta, S-400 sistemini elinde bulundurmaması ve Rusya'dan ek askeri malzeme almaktan kaçınması konusunda uyarıyoruz" cevabını vermişti ve böyle bir adımın "ek yaptırımları tetikleme riski taşıdığını" kaydetmişti.

 

Kaynak: Karar

HABERE YORUM KAT