1. HABERLER

  2. HABER

  3. MAVİ MARMARA

  4. Protesto İçin 3 Gün Bir Şey Yemedik!
Protesto İçin 3 Gün Bir Şey Yemedik!

Protesto İçin 3 Gün Bir Şey Yemedik!

İsrail'in Gazze'ye yardım götüren gemilere düzenlediği saldırının ardından 'Gazze-1' gemisinde gözaltına alınan ve sınır dışı edilen mürettebattan 2 kişi daha yurda döndü.

02 Haziran 2010 Çarşamba 23:52A+A-

İsrail'in Gazze'ye yardım götüren gemilere düzenlediği saldırının ardından 'Gazze-1' gemisinde gözaltına alınan ve sınır dışı edilen mürettebattan 2 kişi daha yurda döndü.

THY'ye ait uçakla Tel Aviv'den Atatürk Havalimanı'na gelen gemi personelinden Yalçın Salel ve Yaşar Çılgın, İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı Yönetim Kurulu üyesi Hayri Bolat tarafından karşılandı.

Yalçın Salel, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, İsrail karasularına girmedikleri halde İsrail askerlerinin gemilerini teslim aldığını kaydetti.

Salel, şunları söyledi:

'İsrail askerleri gemiye çıkarak, bizi Türk bayraklı bir gemiye hapsetti. Askerler üzerimize zodyak botlarla geldi. Resmen barbarlık yaptılar. Bir gün boyunca ihtiyacımızı rahat bir şekilde karşılayamadık. Ellerinde sürekli üzerimize doğrultulmuş bir silah vardı. Saldırı sırasında Mavi Marmara gemisi bizim geminin önündeydi. Mavi Marmara gemisinde silahlar atılıyordu. Bizim yapabilecek bir şeyimiz yoktu. Bizim gemiye çıktıklarında askerlere direnmedik. Elinde silah olan askerlere nasıl direnirdik ki? Askerler beni dipçikle itekledi, elim o sırada kapıya çarptı ve ezildi. Silahı doğrultunca bir şey yapamadık.'

Sorgu sırasında kendilerine 'Buraya geleceğinizi ve buraya bir daha gelemeyeceğinizi biliyor muydunuz?' diye sorulduğunu belirten Salel, Türk tercümana 'Buraya gelmek çok da umurumda değil ama her zaman için barış elçisiyim. Allah izin verirse ne zaman olsa geleceğim' dediğini aktardı.

Gözaltında kötü muameleye tabi tutulup tutulmadıklarına ilişkin bir soru üzerine Salel, 'Gözaltında bizim ihtiyaçlarımızı gidermediler. Su istedik vermediler. Yemek istedik dalga geçer gibi bir sandviç verdiler, içine ne olduğunu bilinmeyen bir et koydular. Bize köpek muamelesi yaptılar. Biz protesto için 3 gündür bir şey yemedik. Biz gönüllü olarak oraya gittik, görevimizi bu şekilde tamamladık, elimizden gelen buydu' şeklinde konuştu.

Yaşar Çılgın da olaylardan dolayı psikolojik olarak etkilendiklerini ifade ederek, diğer arkadaşlarından haber alamadıklarını söyledi.

Çılgın, kendilerine ne gibi belgeler imzalatıldığının sorulması üzerine, 'Bir daha giremeyeceğimize dair belge imzaladık. Türkçe metin de vardı' dedi.

İHH Yönetim Kurulu üyesi Hayri Bolat da 'Gazze-1' gemisinin tüm mürettebatının Türkiye'ye döndüğünü belirterek, 'Aldığımız bilgiye göre THY'ye ait uçaklar İsrail'e doğru yola çıktı ve gün içinde tüm tutuklu arkadaşlarımızın serbest bırakılacağı haberini aldık' diye konuştu.

AA

HABERE YORUM KAT