1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. DOĞU TÜRKİSTAN

  4. “Pezilet Ekber'in İdamı İnsanlık Suçudur!”
“Pezilet Ekberin İdamı İnsanlık Suçudur!”

“Pezilet Ekber'in İdamı İnsanlık Suçudur!”

“19 yaşındaki Uygur öğrenci Pezilet Ekber'in adil ve açık olmayan yargılanışı ve idam kararı insanlık suçudur, infaz derhal durdurulmalıdır!”

05 Ocak 2011 Çarşamba 17:12A+A-

MAZLUMDER Genel Başkanı Ahmet Faruk Ünsal, Çin mahkemelerinin hakkında idam kararı verdiği 19 yaşındaki Uygur kız öğrenci Pezilet Ekber'le ilgili aşağıdaki açıklamayı yaparak idamın infazının durdurulmasını istedi:

 

Pezilet Ekber'in İdamı İnsanlık Suçudur!

 

Doğu Türkistan'da 2009'da yaşanan 5 Temmuz olaylarının ardından resmi rakamlara göre 200'den fazla kişi ölmüş ve yüzlerce insan da tutuklanmıştır. Adil yargılanma hakları ihlal edilen Uygurlar ise bu süre boyunca haksız cezalara çarptırılmışlardır.

 

Pezilet EKBER adında 19 yaşındaki bayan bir öğrenci 2010 yılı sonunda 5 Temmuz olaylarına karıştığı gerekçesiyle idam cezasına çarptırılmıştır. Yine 2010 yılı ocak ayında ise Hayrinsa Sawut adında başka bir Uygur bayan da idamla cezalandırılmıştı. Üçüncü bir Bayan Gulmire Imin ise olaylara karıştığı gerekçesiyle müebbet hapisle cezalandırılmıştır.

 

Gizli geçen duruşmalarla alınan bu haksız kararların gerekçelerinden ise hiç kimse haberdar değildir. Mahkemeler sadece karara ilişkin beyanatta bulunmaktadır.

 

Gösterilere katıldığı gerekçesiyle olaylardan iki ay sonra tutuklanan Pezilet EKBER tutuklu bulunduğu süre boyunca ailesidahil hiç kimseyle görüştürülmemiştir. Konuyla ilgili aranan mahkeme ve polis yetkilileri ise gelişmelerle ilgili bilgi vermemektedir.

 

Diasporada bulunan Uygur insan hakları örgütleri ise Pezilet'e verilen cezanın ailenin geçmişiyle ilgili olabileceğini ifade etmişlerdir. Zira bu kişinin ailesinde daha önce Doğu Türkistan'ın bağımsızlığı için mücadele etmiş şahıslar bulunmaktadır.

 

Temmuz ayında yaşanan bu olayların ardından birçok Uygur ülkesini terk etmek zorunda kalmış ve muhtelif ülkelere sığınmışlardır. 2009 Ekim ayının sonu ve Kasım ayının başlarında, olaylarla ilgili olarak can güvenlikleri olmadıkları gerekçesiyle ülkelerini terk etmek zorunda kalan 22 Uygur asıllı Çin vatandaşı kaçak yollarla Kamboçya'ya sığınmış ve Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği Phnom Penh ofisine mültecilik başvurusunda bulunmuş olmalarına rağmenKamboçya tarafından Çin'e iade edilmişlerdir.  Akıbetleri hakkında halen belirsizlik vardır.

 

5 Temmuz olaylarının ardından MAZLUMDER, Çin Halk Cumhuriyeti yetkilileri aleyhinde işledikleri insanlık suçlarıyla ilgiliTCK'nın evrensel yargı yetkisine binaen Türkiye mahkemelerine suç duyurusunda bulunmuştur. Yaşanan olayların ardından yüzlerce insan tutuklanmış ve birçok Uygur ülkeyi, terk etmek zorunda kalmıştır.

 

MAZLUMDER Pezilet EKBER'le ilgili alınan idam kararının politik, haksız ve insan haklarını hiçe sayan bir karar olduğunu ifade eder ve Çinli yetkililere söz konusu kararın infazının durdurulması, haksız tutuklamalara son vererek tutukluların serbest bırakılması ve gerçekleştirilen haksızlıkların son bulması çağrısı yapıyor.

 

Ahmet Faruk Ünsal

MAZLUMDER Genel Başkanı

HABERE YORUM KAT

1 Yorum