1. HABERLER

  2. KÜLTÜR SANAT

  3. Payîz'in 4. Sayısı Çıktı!
Payîzin 4. Sayısı Çıktı!

Payîz'in 4. Sayısı Çıktı!

İzmit Dilovası'nda gençler tarafından çıkarılan edebiyat dergisi Payîz, 4. sayısıyla okurlarının karşısına çıktı.

28 Temmuz 2010 Çarşamba 09:55A+A-

Payîz her ne kadar Türkçe'de sonbaharın karşılığı olsa da aslında dökülmeyi değil, yeşermeyi insanlık duvarına bir taş koymayı hedefleyen Payîz'in 4. sayısı çıktı.

Edebiyat dünyasına çıktığı yolculuğuna devam eden ve genç kalemler tarafından çıkarılan derginin bu sayısında Şeyh Said kıyamında yaşanan barbarlık, vahşet ve zulüm Kürtçe bir şiir ve Türkçe bir denemeyle okuyucuya yansıtılıyor. Ayrıca Kürt coğrafyasında ve Filistin'de yaşanan acılar, bir bütün olarak dünyada yaşanan acılar yazı ve şiirlerle çığlığa dönüşüyor. Bu arada heybelerinde umut taşıyan Mavi Marmara yolcuları da bir kez daha hatırlanıyor ve hatırlatılıyor okuyuculara.

"Yıldız Ramazanoğlu ile hem hal…" başlığı altında yazmak ve öykücülük üzerine kısa bir söyleşi yapılmış. Yıldız Ramazanoğlu yazmayla ilgili düşüncelerini şöyle dile getiriyor: "Yazmak yola çıkmaktır. Ana yola çıkma çabası. Tabii ki dikenlerin, kanın, revanın içinden…"  Kürt sorunu ve hak ihlalleri üzerine sorulan başka bir soruda da, düşüncelerini şöyle dile getiriyor: "Çok çetin çatışmaların, çelişkilerin içinden geçiyoruz. Bunlar yazıya girecek elbet, hatta edebiyata da girecek, ayıklamanın manası yok ya da bundan kaçınmanın…"

Muhammed Fadlallah'ın "Şii-Sunni Ayırımı Haram Kılınmalı!" yazısına da yer verilmiş dergide. Fadlallah burada İslam birliğinden ve mezhepler arası çatışmaların yasaklanmasından söz ediyor. Fadlallah düşüncelerini kısaca şöyle dile getiriyor: "… Arap ve İslam medyasındaki birçok çevrenin mezhep savaşına girmesi üzücü. Bu mezhep savaşı düşmanın çıkarına hizmet edecek, her şeyi yakacak ve nihayetinde düşmanlarının lehine, Araplarla Müslümanların aleyhine olacak fitneyi tesis edecek…"

Afganistan'daki uçak kazasında hayatını kaybeden Bahattin Yıldız da unutulmamış. Şiirler, denemeler, öykülerin yer aldığı Payîz dergisine payizdergisi(x)hotmail.com ve www.payizdergisi.com adresinden ulaşılabilir.

HABERE YORUM KAT