1. HABERLER

  2. HABER

  3. GÜNDEM

  4. Papa ve Kiliseler Konseyi’nin Ayasofya Hazımsızlığı Anlamsız!
Papa ve Kiliseler Konseyi’nin Ayasofya Hazımsızlığı Anlamsız!

Papa ve Kiliseler Konseyi’nin Ayasofya Hazımsızlığı Anlamsız!

Ayasofya’nın müze olarak kalmasına ses çıkarmayan Papa ve Dünya Kiliseler Konseyi camiye dönüştürülmesine neden itiraz ediyorlar? Hıristiyanlık ile müzenin ne alakası var?

13 Temmuz 2020 Pazartesi 12:10A+A-

HAKSÖZ HABER

Ayasofya'nın camiye dönüştürülmesi kararına Katoliklerin ruhani lideri Papa Françesko tepki göstermiş. Vatikan'daki Aziz Petrus Meydanı'ndaki duası sırasında Papa "Düşüncelerim İstanbul'a gidiyor. Ayasofya'yı düşünüyorum ve büyük acı duyuyorum" demiş.

Kararı eleştiren Dünya Kiliseler Konseyi de internet sayfasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a açık bir mektup yayınlamış. Konseyin Genel Sekreter Yardımcısı Ioan Sauca, mektupta karardan "üzüntü ve endişe" duyduğunu ifade ederek, Ayasofya'nın "Bütün uluslar ve dinlerden insanları buluşturan, ilham veren, bir açıklık mekanı" olduğunu belirtmiş.

Mektupta Ayasofya'nın bugüne kadar Türkiye'nin "sekülerizme olan bağlılığının" ve "çatışmaları geçmişte bırakma isteğinin" bir sembolü olduğuna dikkat çeken Sauca, bu kararla "Türkiye'nin açıklığının olumlu bir işareti olan bu mekanın dışlama ve bölmeye işaret eden bir yere dönüştürüldüğünü" dile getirmiş. Ayasofya'nın yeniden camiye dönüştürülmesi ile kaçınılmaz olarak "belirsizlik, güvensizlik ve şüphelerin" oluşacağının ifade edildiği mektupta kararın dinler arası diyaloga sekte vuracağı görüşü de dile getirilerek Cumhurbaşkanı Erdoğan'a "kararı tekrar gözden geçirme ve geri alma" çağrısı yapılmış.

İyi ama bu rahatsızlık, bu hazımsızlık garip değil mi? Ayasofya halen kilise olarak hizmet veriyordu da camiye mi çevrildi ki, Hıristiyan dünyası bunca rahatsızlık belirtiyor?

Ayasofya’nın müze olarak kalmasından hiç gocunmayanların yeniden camiye dönüştürülmesi karşısında bu kadar tepki vermelerini dini manada bir yere oturtmak mümkün değil. Sonuçta ibadete kapalı seküler bir mekan yeniden ibadete açılıyor. Kiliseler buna destek vermeyebilir bu anlaşılabilir ama tepki göstermeleri mantıklı değil. Bu çelişkili durum olsa olsa Hıristiyan dünyasında derin kökleri bulunan İslam karşıtlığı ile açıklanabilir.

 

HABERE YORUM KAT

1 Yorum