1. HABERLER

  2. HABER

  3. Panetta: "Arap Baharı İsrail'i Yalnızlaştırdı!"
Panetta: Arap Baharı İsraili Yalnızlaştırdı!

Panetta: "Arap Baharı İsrail'i Yalnızlaştırdı!"

ABD Savunma Bakanı Leon Panetta, Arap Baharı'nın İsrail'i yalnızlaştırdığını söyledi.

04 Ekim 2011 Salı 10:48A+A-

Ortadoğu turu çerçevesinde İsrail ve Filistin yetkilileriyle görüşmelerde bulunmak için İsrail’e giden ABD Savunma Bakanı Leon Panetta, Arap Baharı’ndan dolayı İsrail’in Ortadoğu’da “gittikçe yalnızlaştığını” ve İsrail’in “Türkiye ve Mısır gibi ülkelerle ilişkilerini düzeltmesine yardımcı olmak amacıyla mümkün olan her şeyi yapmanın önemli olduğunu” söyledi.

Panetta, uçakta gazetecilere yaptığı açıklamada, İsrail’in askeri üstünlüğünü koruması konusunda çok şüphesi olmadığını belirterek, “Ancak sorulması gereken soru şudur, eğer diplomatik alanda yalnızlaşmaktaysanız askeri bir avantajı sürdürmek yeterli midir” dedi. Komşularıyla ilişki kurmayan İsrail’in, kendi güvenliğini aşındırma riskine girdiğini ifade eden Panetta, “Ortadoğu’daki bu olağanüstü zamanda, bunca değişim olurken, gittikçe yalnızlaşmasının İsrail için iyi olmadığını” vurguladı. Panetta ayrıca, Filistin ve İsrailli liderlere görüşme masasına dönmeleri için baskı yapacağını söyleyerek, “Her iki taraf için de mesajının, görüşmelere yeniden başlayarak hiçbir şey kaybetmeyecekleri yönünde olduğunu” ifade etti.

Bakan olarak ilk ziyareti

Ehud Barak ve Binyamin Netanyahu ile görüşmelerde bulunan Panetta, Mahmud Abbas ve Selam Feyyad ile de bir araya gelecek. Panetta, Barak’la görüşmesinin ardından “bu kritik dönemde”, ABD Kongresi’nin Filistinlilere 200 milyon dolarlık yardımı dondurma kararı almasını bir hata olarak gördüğünü söyledi. Bu fonların Filistin Yönetimi’nin daha iyi bir güvenlik ortamı oluşturmasına yardımcı olduğunu belirten ABD Savunma Bakanı, bunun Obama yönetiminin de tutumuna karşı olduğunu dile getirdi.

HABERE YORUM KAT