1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. Palmira Kurgusuyla Suriye'yi Esed'e Mahkum Etmek
Palmira Kurgusuyla Suriye'yi Esed'e Mahkum Etmek

Palmira Kurgusuyla Suriye'yi Esed'e Mahkum Etmek

Suriye rejimi, ABD ve Rusya’nın desteği ile tarihi Palmira kentini ele geçirdi. Bu hamle ile Esed’in iktidarı uzatılırken dünyaya da ‘DAEŞ ile Esed arasında seçim yapın’ mesajı veriliyor.

28 Mart 2016 Pazartesi 10:00A+A-

Beşar Esed rejimi, Rusya ve ABD’nin yoğun hava desteğiyle yaklaşık üç haftadır devam eden saldırıların neticesinde Humus’un doğusundaki Tedmur ilçesinin (Palmira) merkezini  ele geçirdi. Cenevre müzakere süreci devam ederken Suriyeli diktatör Esed’in IŞİD’e karşı kazandığı göstermelik zaferler ile masada elinin güçlendirmek istendiği belirtiliyor.

BENZER KURGU

Konu ile ilgili STAR’a konuşan Suriyeli gazeteci Furkan Azeri, “DAEŞ, Suriyeli muhaliflerden aldığı stratejik bölgeleri, Irak’ta İran yanlısı merkezi yönetime, Suriye’nin kuzeyinde PKK’nın Suriye kolu PYD’ye, ülkenin doğusundaki yerleri ise rejime bırakıyor” dedi. ABD ve Rusya’nın sahada birlikte hareket ettiğini vurgulayan Azeri, “Suriye rejiminin ülkeyi yönetecek güce sahip olmadığını gören ABD ve Rusya, Esad’ın iktidar ömrünü uzatmak için DAEŞ’e karşı onu desteklemeye başladı. Böylece, Esad için Avrupa’nın göbeğinde bomba patlatan bir örgüt ile mücadele eden ‘lider’ imajı oluşturulmak isteniyor. Esad’ın öldürdüğü yarım milyon masum ise söz konusu dahi edilmiyor.” ifadelerini kullandı. Azeri ülkenin kuzeyindeki gelişmelere de dikkat çekerek “Aynı algı terör örgütü PKK’nın bir kolu olan PYD için de oluşturulmak istenmişti.” dedi.

Kaynaklar, ABD ve Rusya’nın hava bombardımanı takviyesine ek olarak Esed güçlerine Rus subaylarının karadan danışmanlık desteği verdiğini, İran, Irak ve Hizbullah milislerinin de kara saldırısında destek olduğunu belirtiyor. 27 Şubat’ta yürürlüğe giren geçici ve kısmi ateşkesle birlikte rejim güçleri, Rus savaş uçaklarının desteğiyle Tedmur’u geri almak için operasyon başlattı.

ENERJİ STRATEJİSİ

Tedmur’un bir diğer önemi ise rejimin uzun dönemli enerji stratejisinde yatıyor. İlçe, uzun süredir aktif olmayan bir doğalgaz boru hattı üzerinde yer alıyor. Ancak bu hattın yaklaşık 40 milyar metreküp kapasiteli ve bin 500 kilometre uzunluğunda İran-Irak-Suriye doğalgaz boru hattının bir parçası haline getirilmesi, savaştan önce konuşulan projeksiyonlar arasındaydı. 

Etiketler : , , , , , ,

HABERE YORUM KAT

1 Yorum