1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. PAKİSTAN

  4. Pakistan'da Hz. Muhammed'e hakaret eden iki kişiden biri idama diğeri müebbete mahkum edildi
Pakistan'da Hz. Muhammed'e hakaret eden iki kişiden biri idama diğeri müebbete mahkum edildi

Pakistan'da Hz. Muhammed'e hakaret eden iki kişiden biri idama diğeri müebbete mahkum edildi

Pakistan yargısı tarafından bu konuda verilen idam cezaları genellikle infaz aşamasına gelmeden bozuluyor.

12 Mart 2024 Salı 11:18A+A-

Bir savunma avukatı ve yetkililer Pazartesi günü yaptıkları açıklamada, Pakistan mahkemesinin iki ayrı davada İslam Peygamberi Hz Muhammed'e hakaret etmekten suçlu bulduğu 22 yaşındaki bir öğrenciyi idama mahkum ettiğini ve bir gence de ömür boyu hapis cezası verdiğini söyledi.

Her ikisi de suçlamaları reddetti ve temyize gitme hakları var.

Öğrenci Cüneyd Münir'i temsil eden avukat Eslem Gücar Associated Press'e yaptığı açıklamada, Pencap eyaletinin Gujranwala kentindeki hakimin geçen hafta müvekkili için ölüm cezasını açıkladığını söyledi.

Dava, Münir'in 2022 yılında WhatsApp üzerinden dine hakaret içeren içerikler paylaştığı suçlamasıyla açılmıştı.

Mahkeme belgelerine göre, yine geçen hafta 17 yaşındaki Abdulhenan da aynı mahkemede görülen ayrı bir davada suçlu bulundu ve ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı. Abdulhenan'ın avukatı ve ailesi kararla ilgili yorum yapmadı.

Münir'in babası Münir Hüseyin, oğluna yöneltilen suçlamaları reddederek, "oğlum masumdur ve yanlış bir davaya dahil edilmiştir" diyerek temyiz başvurusunda bulunmak üzere hukuk ekibiyle temas halinde olduğunu söyledi.

Hüseyin telefonda yaptığı açıklamada ailesinin diğer üyeleriyle birlikte saklanarak yaşadığını söyledi.

"Köyümüzdeki bazı insanlar İslam peygamberine hakaret ettiği iddia edilen bir çocuğun babası olduğum gerekçesiyle benim de öldürülmem gerektiğine inandıkları için size tam olarak nerede olduğum hakkında bilgi veremem" dedi.

"Bizler Müslümanız. Peygamberimizi seviyoruz. Hiçbir Müslüman sevgili peygamberimize hakaret etmeyi hayal bile edemez ve benim oğlum masumdur" dedi.

Pakistan'ın dine hakaret yasaları uyarınca, dine ya da dini şahsiyetlere hakaretten suçlu bulunan herkes ölüm cezasına çarptırılabiliyor. Henüz bu kararlarla ilgili infaz edilme olmasa da suçlamalar ayaklanmalara neden olabiliyor.

Ağustos 2023'te Müslümanlar, bir Hıristiyan'ın İslam'ın kutsal kitabı Kuran’an-ı Kerim’e saygısızlık ettiği iddiasıyla doğudaki Pencap eyaletinin Jaranwala kentindeki kiliselere ve Hıristiyanların evlerine saldırmıştı.

Öfkeli kalabalık, Kur’an-ı Kerim’e saygısızlık ettiği belirtilen adamın evini yıktı, kiliseleri yaktı ve düzinelerce başka eve zarar verdi.

Aralık 2021'de yüzlerce kişi Sialkot bölgesindeki bir spor malzemeleri fabrikasını basarak dine hakaret ettiği ifade edilen Sri Lankalı bir adamı öldürdü ve cesedini ateşe verdi.

HABERE YORUM KAT