1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. PAKİSTAN

  4. Pakistan'da 8 Milyon Kişi Açlık Sınırında
Pakistanda 8 Milyon Kişi Açlık Sınırında

Pakistan'da 8 Milyon Kişi Açlık Sınırında

Haftalarca süren şiddetli muson yağmurlarının ardından sele teslim olan Pakistan'da yüzyılın insanlık dramı yaşanıyor. Bin 600 kişinin öldüğü felaketten yaklaşık 20 milyon insan etkilendi.

20 Ağustos 2010 Cuma 05:00A+A-

Birleşmiş Milletler'e (BM) göre topraklarının beşte biri sular altında kalan ülkede 8 milyon insan açlık sınırında. Evsiz sayısı da 4 milyonu aştı. Dünya kamuoyu, gerekli yardımı toplama konusunda ağır davranırken, Türkiye ilk günden bu yana Pakistan'ı yalnız bırakmadı. Kimse Yok mu Derneği, Kızılay ve İnsani Yardım Vakfı her gün sıcak yemek dağıtıyor.

Pakistan'da yaşanan insanlık dramı gün geçtikçe derinleşiyor. Felaketin boyutları tahminlerin üzerinde. Şu an ülkede 8 milyon aç, 4 milyon evsiz var. Tarımın, altyapının çöktüğü Pakistan, aylarca uluslararası yardıma ihtiyaç duyacak durumda. 3,5 milyon çocuğun salgın hastalık riskiyle yüz yüze olduğu ülkenin toparlanması en az beş yıl alacak.

Haftalarca süren şiddetli muson yağmurlarının ardından sele teslim olan Pakistan'da yüzyılın insanlık dramı yaşanıyor. Bin 600 kişinin öldüğü felakette 20 milyon insan yerlerinden oldu. Yapılan tüm çağrılara rağmen bugüne kadar acil gıda ve temiz su ihtiyacı olan milyonlarca kişiden çok az bir kısmına yardım ulaştırılabildi. Birleşmiş Milletler'e (BM) göre topraklarının beşte biri sular altında kalan ülkede 8 milyon aç var. Evsiz sayısı da 4 milyonu aştı. 3,5 milyon çocuk, kolera, tifo gibi salgın hastalık tehdidi ile karşı karşıya. Milyonlarca selzede temiz su, gıda ve barınak bekliyor. Dünya kamuoyu, gerekli yardımı toplama konusunda ağır. Üç haftadır sellerle boğuşan ülke, aylarca sürecek uluslararası yardıma muhtaç durumda. Bugüne kadar ihtiyaç duyulan 460 milyon dolardan sadece 231 milyonu sel bölgesine ulaştırılabildi. Yetkililer, altyapının çöktüğü, okul ve hastanelerin enkaza döndüğü Pakistan'ın ancak 5 yılda toparlanabileceğini söylüyor.

Türkiye, tarihinin en büyük felaketlerinden birini yaşayan Pakistan'ı ilk günden bu yana yalnız bırakmadı. Yardım kuruluşları, Ramazan'a buruk giren halkın acısını hafifletmek için seferber oldu. Kimse Yok mu Derneği, selzedeler için 200 bin dolarlık nakdi yardımda bulundu. Bin 500 aileye 30 ton kumanya dağıttı. Peşaver ve Lahor'da kurduğu 1.000 kişilik çadırlarla selzedeleri iftar sevincine ortak etti. Dernek, afetzedeler için başlattığı yardım kampanyasını sürdürüyor. Hayırseverlere çağrıda bulunan başkan Mehmet Özkara, "Gelin bu Ramazan, Pakistanlı mağdurların iftar sofralarına ortak olalım. 5 TL ile bir ailenin sofrasını kuralım. Acılarını paylaşalım. Bu zor günlerinde yanlarında olalım." diye konuştu.

İnsani Yardım Vakfı İHH de Pakistan'a yardım köprüsü kurdu. Vakıf, selden etkilenen 5 bin kişiye her gün sıcak yemek dağıtıyor. Başkent İslamabad'da kazanlarda pişirilen yemekler, sel bölgeleri Muzafferabat, Revalpindi ve Haripur'daki selzedelere ulaştırılıyor. Pakistan'a acil yardım götürecek bir kargo uçağının hazırlıklarını sürdürdüklerini belirten vakıf sorumlusu Yaşar Kutluay, malzemelerin tamamlanması için hayırseverlerden daha fazla bağış talebinde bulunuyor.

ZAMAN

HABERE YORUM KAT