1. HABERLER

  2. HABER

  3. “Paket Geçerse Erdal’ın Hesabını da Soracağız”
“Paket Geçerse Erdal’ın Hesabını da Soracağız”

“Paket Geçerse Erdal’ın Hesabını da Soracağız”

1980 askeri darbe döneminde 17 yaşında idam edilen Erdal Eren’in avukatı İsmail Sami Çakmak, 12 Eylül’le hesaplaşılması gerektiğini belirterek Eren’in idamının, ‘idam değil, cinayet’ olduğunu söyledi.

14 Temmuz 2010 Çarşamba 12:31A+A-

Çakmak, 12 Eylül'ün bir 'insanlığa karşı suç' olduğunu, dönemin mağdurlarıyla birlikte bu suçun sorumlularının yargılanmasını isteyeceklerini belirtti.

İNSANLIĞA KARŞI İŞLENEN SUÇ

Çakmak, referandum sonrası yasal yollar açılması halinde darbeyi gerçekleştirenlerle hukuk önünde hesaplaşacağını söyledi. "12 Eylül dönemi mağdurları için tüm yasal hakları arayacağım. İnsanların o dönemde yıldırılması nedeniyle hukuk kavgası vereceğim" diyen Çakmak, "12 Eylülcülerin insanlığa yönelik suçlar işlediğini" söyledi.

KORKTU DENMESİN DİYE GİTTİM 

Eren'in idam edildiği cezaevinin önünden aylarca geçemediğini anlatan Çakmak infaza katılma gerekçesini de şöyle anlattı: "O günlerde idam edilenlerin yakınlarına korkudan elleri titredi diye resmi tebligatlar yapılıyordu. Erdal da kendisi için 'korktu' denilmesin diye infaza katılmamızı istedi."

'12 EYLÜL UCUBE BİR DÖNEMDİ'

Anayasa değişikliğiyle birlikte gündeme gelen 12 Eylül darbecilerinin, yargılanması ve o dönemle hesaplaşılması gerektiğini ifade eden Çakmak, "Ancak bu hesaplaşma samimi bir şekilde yapılmalı. 12 Eylül döneminde insanlığa karşı suç işlendi. İnsanlar işkenceden geçirildi, haksız idamlar oldu.

Yaşını büyütüp idam ettiler

2 Şubat 1980'de 24 kişiyle birlikte gözaltına alınan 17 yaşındaki Erdal Eren 19 Mart 1980'de idama mahkum edildi. Eren için jet hızıyla kemik raporları alındı ve 18 olduğuna karar verildi. Eren 13 Aralık 1980'de Ankara Merkez Cezaevi'nde idam edildi. Ailesi bile infazı ancak radyodan öğrenebildi.

(Hatice Yaşar / Star)

HABERE YORUM KAT