1. HABERLER

  2. KÜLTÜR SANAT

  3. Özgür Üniversiteli Dergisinin 3. Sayısı Çıktı
Özgür Üniversiteli Dergisinin 3. Sayısı Çıktı

Özgür Üniversiteli Dergisinin 3. Sayısı Çıktı

Yazarlarının çoğunluğunu Üniversite öğrencilerinin oluşturduğu Özgür Üniversiteli dergisinin 3.üncü sayısı okuyucusu ile buluştu.

14 Mayıs 2011 Cumartesi 23:31A+A-

Dergiyi elinize alır almaz kapak sizi etkiliyor. Bu sayısında Aliya İzzetbegoviç'in portresini öne çıkaran derginin ön kapağı da bununla uyumlu olarak Aliya'nın resmine ve üst manşet olarak da Aliya'nın "Andolsun ki asla köle olmayacağız!" sözüne yer vermiş. Ayrıca arka kapağında, Ortadoğu'daki direnişin hâlihazırda son kalesi olan Suriye bayrağı betimlemesindeki zafer işareti ve Suriye'deki kardeşlerinin Baas diktatörlüğüne karşı direnişinde onlara bir ses olabilmek hassasiyeti ile meydanlara inmiş Türkiyeli Müslümanların yer aldığı bir resim ile güzel bir kompozisyon oluşturulmuş.

Giriş yazısı olarak "Harmancı" müstear ismi ile editörün kaleme aldığı " İdealleri Kurmak İçin Putları Kırma Bilinci" başlıklı yazı yer almakta. Söz konusu yazı derginin bu sayısı hakkında yeterince malumat sahibi olmaya da katkı sunuyor.

Özgür Üniversiteli'nin bu sayısında öne çıkan konular özetle şu şekilde sıralanabilir: Önceki sayılarda olduğu gibi (büyük ihtimalle gelenekleşecek) bu sayıda da çağdaş İslami hareketin önemli değerlerinden biri olan Aliya İzzet Begoviç'e nam-ı diğer "Yorgun dünyanın doğan İkindi Güneşi"nin biyografisi Metin ALDEMİR tarafından titiz-özenli bir çalışmayla kaleme alınmış. Aldemir, yazısında; Aliya'nın hayatının başlama evresi, gençlik çağı, İslam'ı taklitçilikten (ataların dini olmaktan) ziyade kendisinin "İslami konulara olan ilgisi" sonucu içselleştirmesine değindikten sonra Aliya'nın kendi dilinden bu dinin "Uğrunda yaşamaya değer olan her şeyin adı" olduğunu deklare etmiş ve söz konusu söylemlerin ölümüne kadar onun pratikleri ile özdeşleştiğini ifade etmiş.

Umut İslam Ayar biraz isyan, biraz direniş biraz hüzün tadında ki "Tevil!" isimli şiiri ile dergiye katılmış. "Kapıyı Çalan Misafir" köşesinin bu ay ki konuğu olarak Masum Yokuş'a yer verilmiş. Yokuş'la yapılan söyleşi Aliya İzzetbegoviç ile alakalı olarak Aliya'nın gerek kitaplarından, gerek cezaevi yıllarından, gerekse de savaş meydanlarında söylemiş olduğu sözlerinden yapılan derleme ile bütünlük sağlayarak "Aliya'nın zihin dünyamızdaki yeri nasıl olmalıdır?" sorusuna cevap oluşturmaktadır.

Suat Yıldız, "Allah'ı Tanımak" konulu yazısıyla dergi yazılarına devam etmiş. İlgili yazısında bir anda birçok şeyi anlatma isteği ön plana çıkan yazar, kimi yerlerde konu ile alakalı ayetleri vakıayı pekiştirmesi için yazının belli bölümlerine serpiştirmek suretiyle çalışmasına ayrı-özgün bir hava katmış.

Şiir köşesine "YAKARIŞ" adlı ürünüyle destek veren Sinan ŞEFLEK şiirde yakaladığı nitelikli düzeyi bir kez daha göstermiş. Şeflek, söz konusu şiirinde insanoğlunun imtihana başlama evresini, sanki Âdem'in (a) diliyle bugüne taşıma gayretini göstermiştir.

Dergideki  "Röportaj" köşesine bu sayıda Musab BOZAN'ın yaptığı Mustafa EĞİLLİ söyleşisi damgasını vurmuş. Ortadoğu'daki değişim ve devrim gündemine yoğunlaşan kapsamlı sorulara Mustafa EĞİLLİ dikkat çekici etraflı cevaplar vermiş. Eğilli, röportajın başlığını da oluşturan "Ortadoğu'da Yaşananlar, Tarihe 'Gençlerin Devrimi' Diye Geçecektir!" sözünü ispatlayacak hususlara değinmiş ve Ortadoğu'da yaşanan gelişmeleri uzunca okuyucuya açıklamıştır.

"Okuma Notları" ile dergiye katılan Ahmet Malkoç, Alak Sûresi tefsiri sadedinde okuma kavramının üzerinde durarak günümüz insanlarının beşerî "izm"ler tarafından nasıl uyuşturulduğuna dikkat çekmiş.

Japonya depremi üzerinden "Nükleer cinnet"i de gündeme taşıyan dergi, Fırat YALINKILIÇ'ın "Kulak Ver Ey İnsanlık!" ve Metin EFE'nin "Nükleer Enerji Tartışmaları" başlıklı yazılarıyla Nükleer santrallerin menfi ve müspet durumlarına dikkat çekmiş.

Derginin orta sayfalarını süsleyen poster niteliğindeki Aliya resmi her sayıda olduğu gibi bu sayıya da dergiye ayrı bir hava-özgünlük katmış. Derginin bu sayıdaki yeni yüzlerinden Tuba AYHAN, "Yakınılan Miras" başlıklı yazısı ile zaman mefhumunun önemi üzerinde durarak zamanın hayatımızdaki konumunu farklı bir perspektiften dikkatlere sunmuştur. Mirpenç AKŞİT ise "Ödünç Akıl" şiirinin birkaç noktası üzerinde oynayarak Doğu ve Batı arasındaki yaşanmışlıkları tekrar gündemleştirmiştir.

Özgür Üniversiteli dergisinin bu ayki sayısında ayrıca gündeme tekabül eden iki adet de çeviriye yer verilmiş. Kevser BEYAZYÜZ'ün çevirdiği "Suriye'de 'Çatışma', Suriye İçin 'Çatışma'" başlıklı yazıda Suriye'nin uluslaşma serüveninde geçirdiği aşamalar, komşuları ile olan ilişkileri, Ortadoğu denklemindeki konumu, ABD'nin Irak işgali öncesi ve sonrası Suriye ile olan ilişkileri, Suriye'deki İslamcı kesimin durumu gibi konular işlenmiş. Avustralya Genç Müslümanlar Teşkilatı'ndan olan İbrahim Abu Kahlid'in "Üniversitelerde Ortam Baskısının Üstesinden Gelmek" başlıklı yazısının çevirisi de Abdulkadir ŞANLI gerçekleştirmiş.

Ali ALU, "İslami Kimlik ve Pratiklik" başlıklı bu ay ki yazısında Müslümanın mevcut sistem içerisinde nasıl bir tavır takınacağını, eylemelerimizin ve söylemlerimizin neye göre ve nasıl olması gerektiği ile ilgili bir durum değerlendirmesi yapmış. Zafer BURAKMAK da "Devlet Zulmünün İfşası: Toplu Mezarlar" ile laik-Kemalist statükonun bugüne kadar Kürdistan'da işlediği zulümlerin toplu mezarlar gündemi üzerinden fotoğrafını çekiyor.

Kültür-Sanat köşesinde ise Dilek ASLAN 2002 Avustralya yapımı olan "ÇİT" filmini tanıtırken, şiir ve nesiri bir arada buluşturan "Halvet-i Ahsan" yazısı ile de Musab Bozan duygu dünyasını farklı bir tarzda yansıtmış. Mehmet Ali Kaçmaz ise "Sivil Kopyacılık" başlığı altında "Sivil Cuma" eylemliliğini gündeme taşımış. Kaçmaz'ın söz konusu yazısı gerek üslup ve gerekse de içeriği açısından dikkat çekici vurgular taşımaktadır.

Derginin son sayfası yine ilk iki sayıda olduğu gibi bölge kökenli İslami kimlikli kuruluşlardan biri olan KİAP'ın açıklamalarından birine yer vermiş.

Üçüncü sayısı dolayısıyla Özgür Üniversiteli'yi tebrik ediyor ve "Daha nice sayılara!" diyoruz.

Dergi İletişim Adresleri:

[email protected]

ozguruniversiteli.blogspot.com

0412 228 74 57

 

Haber: Ahmet Maruf

HABERE YORUM KAT