1. HABERLER

  2. BASIN AÇIKLAMASI

  3. Özgür-Der’den Valiliğe 1 Mayıs Çağrısı
Özgür-Der’den Valiliğe 1 Mayıs Çağrısı

Özgür-Der’den Valiliğe 1 Mayıs Çağrısı

Özgür-Der, Valiliği ve Hükümeti, Taksim Meydanı’nı adeta ‘tabusal alan’ şeklinde algılama yaklaşımından vazgeçmeye ve 1 Mayıs kutlamalarını yeni bir gerilim kaynağı olmaktan çıkartma yönünde adım atmaya çağırdı.

16 Nisan 2014 Çarşamba 14:05A+A-

HAKSÖZ-HABER

Özgür-Der Genel Başkanı Rıdvan Kaya, 1 Mayıs kutlamalarıyla ilgili yasağın uygulandığı ve uygulanmadığı yıllarda ortaya çıkan manzaraları kıyaslamak suretiyle yasakçılığın sorun ürettiğine dikkat çekti. Taksim Meydanı inadının bütün bir şehri kaos ve gerilim ortamına sürüklediğini vurgulayan Kaya, solun yoğun propagandasına rağmen yasakta ısrar edilmesinin doğru olmadığını beyan etti.

Özgür-Der Genel Merkezinden yapılan açıklama:

İSTANBUL VALİLİĞİ TAKSİM YASAĞINDA ISRAR ETMEMELİDİR!

16 Nisan 2014

‘Geleneksel Taksim restleşmesi’ bu yıl da gündemi uzun süre meşgul edecek görünüyor. İstanbul Valiliği’nin DİSK’in 1 Mayıs İşçi Bayramı’nı Taksim Meydanı’nda kutlama talebinin kabul edilmediğini duyurmasıyla birlikte gerilimin startı verilmiş oldu. Valiliğin “Taksim yasağı”nda ısrarlı olması durumunda geçtiğimiz yıl yaşanan tatsız olayların bu yıl da tekrarlanması sürpriz olmayacak. Ve kuvvetle muhtemel, tüm İstanbullular bu 1 Mayıs’ı da ilan edilmemiş bir sıkıyönetim altında geçirecekler!  

Bu tartışma, bu restleşme yeni değil! Bir tarafta Taksim’i adeta kutsayan, Taksim’e çıkmayı bir varlık-yokluk testine dönüştüren sol örgütler var. Tüm iddialı söylemlerine, yoğun propaganda çabalarına rağmen marjinalleşme cenderesinden çıkamayan ve toplumsal bazda bulamadıkları desteği bu tür etkinliklerle telafi etme duygusu yaşamak isteyen bu yapılar on yıllardır Taksim’i fethedilecek bir mevzi olarak algılamaktalar. Sonrasına dair herhangi bir hesap içinde olmadıklarından kilitlendikleri bu gerilimin toplumda sadece bir kaos ve endişe yarattığını göremeyecek kadar da körleşmişledir.

Öte yandan İstanbul Valiliği şahsında devlet/hükümet ise aynı mantığı ters çevirerek sürdürmekte, adeta Taksim’de gövde gösterisine izin vermeme adına bütün bir şehri kaos ve gerilim ortamına sürüklemekte bir beis görmemektedir. Geçtiğimiz yıl Taksim Meydanı’ndaki yayalaştırma çalışmaları nedeniyle izin verilmediği söylenen kutlamaların bu yıl hangi gerekçeyle engellendiğinin mantıklı bir izahı dahi yapılamamaktadır. Ve Taksim sonuçta tarafların kutsama ile tabulaştırma yaklaşımları arasında bir gerilim kaynağına dönüşmektedir.

Oysa uzun yıllar uygulanan yasağın önceki yıllarda hükümet tarafından kaldırılmasıyla birlikte ciddi bir sorunun yaşanmadığı görülmüş ve 1 Mayıs kutlamaları Taksim Meydanı’nda sorunsuz bir şekilde gerçekleştirilmişti. Aslında sadece yasağın uygulandığı ve uygulanmadığı yıllarda ortaya çıkan manzaraları kıyaslamak bile, özgürlükçü bir tutumun değil, yasakçılığın sorun ürettiğini, soruna dönüştüğünü anlamaya yetecektir.

Bu çerçevede İstanbul Valiliği’ni ve AK Parti hükümetini, Taksim Meydanı’nı adeta ‘tabusal alan’ şeklinde algılama yaklaşımından vazgeçmeye ve 1 Mayıs kutlamalarını yeni bir gerilim kaynağı olmaktan çıkartma yönünde adım atmaya çağırıyoruz.

Rıdvan Kaya
Özgür-Der Genel Başkanı

 

HABERE YORUM KAT

11 Yorum