1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. ÖZBEKİSTAN

  4. Özbekistan'dan Rusya'ya Mir'in ardından bir darbe daha
Özbekistan'dan Rusya'ya Mir'in ardından bir darbe daha

Özbekistan'dan Rusya'ya Mir'in ardından bir darbe daha

Ukrayna'da bataklığa saplanan Rusya'nın yalnızlığı giderek büyüyor. Rus ödeme sistemi Mir'den ayrılan Özbekistan, Moskova'ya ikinci darbeyi de indirdi.

25 Eylül 2022 Pazar 10:28A+A-

Vatandaşlarına Rus saflarında savaşa katılmamaları için uyarıda bulunan Özbekistan'ın Din İşleri Kurulu, Müslümanların vatanlarını savunmak dışında herhangi bir askeri faaliyete katılmalarını yasaklayan ve haram ilan eden bir fetva yayınladı. Fetvanın, Rusya’nın seferberlik ilanı dolayısıyla verildiği bildiriliyor.

Ukrayna savaşında yalnız kalan Rusya, kurtarma planı olarak seferberlik kararı aldı. Ancak bu plana kukla lider Çeçenistan Devlet Başkanı Ramazan Kadirov dışında eski Sovyetler Birliği ülkelerinden kimseden destek gelmedi.

Kazakistan, Özbekistan ve Kırgızistan, vatandaşlarını Rusya'nın Ukrayna'ya karşı başlattığı savaşına katılmamaları konusunda uyardı. Qırım Haber Ajansı'nın haberine göre; Moskova'daki Kırgız Büyükelçiliği, başka bir ülkenin topraklarındaki çatışmalara katılan Kırgız vatandaşlarının 5 yıl ila 10 yıl arasında hapis cezasıyla karşı karşıya kalabileceğine yönelik bir açıklama yaptı.

Büyükelçilik, Rusya'da yaşayan Kırgızların savaşa katılmaya zorlanmaları halinde elçiliğe başvurulmasını istedi. Özbekistan ve Kazakistan Moskova Büyükelçilikleri de vatandaşlarını Rusya'nın Ukrayna'ya karşı savaşına katılmamaya çağırdı.

'MÜSLÜMANLAR SADECE VATANLARINI SAVUNUR'

Seferberlik kararına karşı çıkan Özbekistan, ikinci bir adım atarak Rus ödeme sistemi Mir'den de çekildi. Moskova karşıtı darbenin sonuncusu ise Özbekistan Din İşleri Kurulu'ndan geldi. Özbekistan Din İşleri Kurulu, Müslümanların vatanlarını savunmak dışında herhangi bir askeri faaliyete katılmalarını yasaklayan ve haram ilan eden bir fetva yayınladı. Fetvanın, Rusya’nın seferberlik ilanı dolayısıyla verildiği bildiriliyor.

 

Kaynak: Karar

HABERE YORUM KAT

1 Yorum