1. HABERLER

  2. HABER

  3. ÖZBEKİSTAN

  4. Özbekistan'da Tesettür Yasağı Pazarlara İndi
Özbekistan'da Tesettür Yasağı Pazarlara İndi

Özbekistan'da Tesettür Yasağı Pazarlara İndi

Özbekistan'ın başkenti Taşkent'te polis pazarlarda başörtülü kadınları zorla merkeze götürerek açılmaları konusunda baskı yapıyor, başörtüsünü çıkarmayanlar yargılanıyor.

10 Haziran 2015 Çarşamba 04:12A+A-

Özbekistan’da bazı şehirlerdeki halk pazarlarında uygulanan başörtüsü yasağı, ülkenin başkenti Taşkent’e de sıçradı.

Ozodlik radyosunun haberine göre Taşkent’in Kuyluk pazarında polisiler başörtülü kadınları polis merkezine götürerek başörtülerini çıkarmaya zorluyor.

Radyonun Özbek güvenlik birimlerinden bir kaynağa dayandırdığı habere göre Kuyluk pazarı ve çevresindeki semtlerde başörtülü kadınları yakalama emri trafik polislerine verildi. Müslüman kadınlara karşı bu kampanyanın geçen Cuma günü başlatıldığı bildiriliyor. Operasyonu gerçekleştirmek için birkaç polis ekibi oluşturuldu.

Radyoya konuşan ve adının açıklanmasını istemeyen bir polis memuru, "Kuyluk pazarında yakalanan başörtülü kadınlar Bektemir ilçesi polis merkezine götürülüyor. Orada başörtüsünü çıkaranlar hemen evlerine gönderiliyor. Çıkarmak istemeyenlerin ise yakınları buraya davet ediliyor. Kiminin babası, kiminin kocası polis merkezine getiriliyor. Sonra onlardan başlarını açanlar yakınları ile evlerine gönderiliyor. Ancak polise direnenler de var. Onları terörle mücadele bölümüne götürüyorlar” dedi.

Kuyluk pazarında polisin başörtülü kadınları avladığını taksi şoförlerinden biri de tasdik etti. Şoförün ifadeleri şöyle:

"Dün bunu kendi gözlerimle gördüm. Polis başörtülü kadınları zorla minibbüslere bindirerek götürüyordu. Direnenleri yerde sürükleyerek götürdüler. Kimse bu Müslüman kadınlara sahip çıkamıyor.”

Haberde Özbek hükümetinin zulmüne karşı olan polis memurları olduğu da bildirildi. Onlardan biri olaylar hakkında şöyle konuştu:

"Ben emniyette çalışıyorum. Kadınların aşırılığa kaçacak şekilde örtünmesine karşıyım. Ancak şu anda polis aşırı davranıyor. Özellikle terörle mücadele bölümündeki arkadaşlar bu operasyonlardan rahatsızlar. Biran önce emekli olsak da, bu işlerden kurtulsak diye düşünüyoruz.

Geçen ay Özbekistan’ın kuzeyindeki Kokand ve Fergana şehirlerinde polisin başörtülü kadınlara müdahale ettiği bildirilmişti. Özbekistan Müslümanları Dini idaresi sise sadece olayı araştırmakta olduklarını açıklamakla yetinmişti.

Kaynak: Dünya Bülteni

HABERE YORUM KAT