1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. ÖZBEKİSTAN

  4. Özbekistan’da Kerimov Sonrası Kara Liste Açıklandı
Özbekistan’da Kerimov Sonrası Kara Liste Açıklandı

Özbekistan’da Kerimov Sonrası Kara Liste Açıklandı

Özbekistan devlet tv kanalı geçtiğimiz günlerde ölen eski diktatör İslam Kerimov döneminde işten çıkarılan başbakanlar hakkında program yayınladı.

21 Kasım 2016 Pazartesi 10:42A+A-

Özbekistan devlet tv kanalında yayınlanan programda Kerimov döneminde görevlerinden uzaklaştırılan devlet yetkilileri, sanatçılar ve yazarların kara listesi olduğu belirtildi.

Özbekistan’da eski diktatör İslam Kerimov sadece muhaliflere değil, kendisinin şahsi olarak beğenmediği devlet adamlarına da çeşitli baskılar uyguluyordu.

Kerimov'un siyasi tarihi birçok hukuksuzluğa örnek teşkil edecek olaylarla dolu. Bunlardan biri 2012 yılının kasım ayında vefat eden eski Başbakanlardan Shukrullo Mirsaidov’u kendine rakip olarak gördüğü için işten kovmuş ve sokak ortasında polise dövdürmüştü.

1992-1995 yıllarda Başbakanlık yapmış Abdukhoshim Mutalov ise görevinden zorla istifa ettirildikten sonra lise öğretmenliğine atanmıştı.

1991-1993 yılları arasında Özbekistan Parlamentosu Başkanı olan Shavkat Yuldashev, 2003 yılında BBC'ye verdiği bir röportajda niçin görevden alındığını bilmediğini söylemiş, 51 yaşında görevden uzaklaştırılan Yuldashev’e bir daha hiçbir yerde iş imkanı verilmemişti.

Kerimov’un selefi olan ve Gorbaçov tarafından eski SSCB Parlamentosu başkanlığa getirilen Rafik Nişanov 25 yıl vatanına geri dönememiş ancak İslam Kerimov'un vefatından sonra Özbekistan’a gelebilmişti.

 

HABERE YORUM KAT