1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. ÖZBEKİSTAN

  4. Özbekistan'da Bazı Müzik Aletlerine Yasak
Özbekistan'da Bazı Müzik Aletlerine Yasak

Özbekistan'da Bazı Müzik Aletlerine Yasak

Sovyetler Birliği'nden ayrılıp bağımsızlığını kazandıktan sonra yeni bir ulus kimliği inşa etmek isteyen Özbek devleti, kültürlerine ait müziklerin sadece Özbek enstrümanlarla çalınması kararı aldı.

02 Ağustos 2016 Salı 17:41A+A-

Özbekistan 19. yüzyıldan sonra başlayan ülkedeki Rus etkisini kırma mücadelesine devam ediyor. Sovyetler Birliği'nden 1991 yılında ayrıldıktan sonra yeni bir ulus kimliği inşa etmeye çalışan Özbek yönetimi, kültürlerine ait müziklerin farklı kültürlere ait Özbek enstrümanlarla çalınmasını yasakladı.

Radio Free Europe'nin haberine göre, Özbek yöneticileri 'tar' adı verilen telli müzik aletiyle Özbek müziklerinin çalınmasını yasaklama kararı aldı. Yetkililer kararın, milli kimlik duygusunu pekiştirme çerçevesinde alındığını söyledi.

Tar adı verilen müzik aleti İran, Azerbaycan, Gürcistan, Ermenistan ve kısmen Türkiye'de kullanılan telli bir çalgı olarak biliniyor. Özbekistan'da da bu çalgı Fars kültürüne ait olarak nitelendiriliyor.

Geçtiğimiz yıllarda Özbekistan askeri bandosu da bu çalgıyı kullanmama kararı almıştı. Özbekistan Kültür ve Spor Bakanlığı yetkilisi de tar çalgısı ile eğlencelerin yasaklanmadığını sadece bu enstrümanın milli olarak nitelendirmediklerini söylemişti.

Kaynak: Milli Gazete

 

HABERE YORUM KAT