1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. ÖZBEKİSTAN

  4. 'Özbek Sığınmacılar' İçin Çağrı
Özbek Sığınmacılar İçin Çağrı

'Özbek Sığınmacılar' İçin Çağrı

Uluslararası insan hakları örgütleri, Kazakistan'a Özbek sığınmacıları ülkelerine geri göndermeme çağrısında bulundu.

07 Haziran 2011 Salı 22:31A+A-

Tümü Müslüman olan Özbek asıllı 29 sığınmacının, Özbekistan'a geri gönderilmeleri durumunda işkence görmelerinden endişe ediliyor.

Sığınmacılar, Özbekistan'da dinleri nedeniyle ayrımcılığa uğradıklarını ifade ederek, Kazakistan'dan siyasal sığınma hakkı istemişlerdi.

Ancak kişilerin sığınma talebi reddedilmişti.

Özbekistan, aşırı dincilikle suçladığı kişilerin ülkeye iade edilmesini istiyor.

Aralarında Uluslararası Af Örgütü (Amnesty International) ve İnsan Hakları İzleme Örgütü (Human Rights Watch)'ın da olduğu beş grup, yazdıkları ortak mektupta, Özbekistan'da işkencenin sistematik bir uygulama olduğunun altını çizdi.

BBC'nin Almatı'daki muhabiri Rayhan Demytrie'nin bildirdiğine göre, Kazakistan başsavcısına gönderilen mektupta, Özbekistan'da mahkemeye çıkmak üzere göz altına alınan kişilere ve mahkumlara işkence yapıldığı, Birleşmiş Milletler tarafından belgelendi.

Demytrie, bu 29 kişinin yaklaşık bir yıldır terör ve aşırı dincilik suçlamalarıyla Almatı'da göz altında tutulduğunu ancak suçlarına ilişkin herhangi bir kanıt sunulmadığını aktarıyor.

İnsan hakları örgütleri, Özbek hükümetinin binlerce masum Müslüman vatandaşı aşırı dincilik suçlamasını kullanarak gözaltına aldığını söyledi.

Ancak Kazak ve Özbek yetkililer, gittikçe artan bir aşırı dincilik tehdidi ile karşı karşıya olduklarını ifade ediyor.

BBC

HABERE YORUM KAT