1. HABERLER

  2. HABER

  3. OYAK’tan Son Dakika Oyunu
OYAK’tan Son Dakika Oyunu

OYAK’tan Son Dakika Oyunu

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) mensupları için yardımlaşma ve emeklilik fonu olarak kurulan, fakat vergi muafiyetleri sebebiyle on milyarlarca dolarlık bir holdinge dönüşen Ordu Yardımlaşma Kurumu (OYAK) bugün çok kritik bir dönemeçte.

21 Temmuz 2010 Çarşamba 05:13A+A-

OYAK, 50 yıldır sürdürdüğü mali ayrıcalığı kaybetme riskiyle karşı karşıya. OYAK bu yüzden Meclis'te hummalı bir lobi çalışması yürütüyor. Kamu İhale Kurumu (KİK), OYAK'ın iştiraki Bolu Çimento AŞ'nin Kamu İhale Kanunu başta olmak üzere, diğer kamu kurumlarının mevzuatına uymak zorunda olduğuna karar verdi. Bunun üzerine OYAK, Ankara 7'nci Bölge İdare Mahkemesi'ne yürütmeyi durdurma davası açtı. Ancak mahkeme bu talebi reddetti. Bunun üzerine OYAK, çareyi Meclis'te aramaya karar verdi. 23 Temmuz'da gireceği tatil yüzünden son günlerde çok yoğun çalışan ve onlarca yasayı aynı anda görüşen TBMM'den, OYAK tereyağından kıl çeker gibi bir yasal düzenlemeyi "son dakika teklifiyle" geçirmeyi planlıyor. OYAK'ın hem iktidarı, hem muhalefeti ikna ettiği iddia ediliyor.

AK PARTİ İKNA OLDU İDDİALARI

Bugün, TBMM'de Torba Yasa görüşmeleri sırasında verilecek bir teklifle OYAK'ın iştiraklerinin Kamu İhale Kanunu'nun dışında kalmasını sağlayacak yasal değişiklik yapılacağı iddia ediliyor. OYAK yetkilileri, durumu bilmeyen ve yasal mevzuata hakim olmayan partilerin Meclis Grup Başkanvekilleri'ni son günlerde ablukaya aldı. Ve bütün partilerin grup başkanvekilleri ikna oldu ve OYAK'ın istediği değişikliği Meclis'ten geçirme kararı aldı. AK Partili Nurettin Canikli, "OYAK'ın iştiraklerinin Kamu İhale Kanunu'nun dışında kalması için yarın Meclis'te teklif verilecek. Anlaştık, geçireceğiz" dedi.

Bu kanun geçtiği taktirde, özel sektörle çok büyük haksız rekabet oluşacak ve "Büyük Ekonomik Güç" olarak TSK'nın elinde bulundurduğu ve emekli olan bütün generallerin çok yüksek maaşlarla istihdam edildikleri OYAK çok büyük yeni bir imtiyaz daha kazanacak. Kamu İhale Kanunu'nun dışına çıkacak olan OYAK, istediği ihaleyi istediği fiyattan istediğine verebilecek. İhale vermede Kamu İhale Kanunu dışında olmak isteyen yani "kamu" değil "özel" şirket gibi davranmak isteyen OYAK; vergide ise tam tersini devam ettirip "kamu" statüsünde olacak ve vergi muafiyetlerini devam ettirecek.

HABERE YORUM KAT

1 Yorum