1. HABERLER

  2. HABER

  3. ÖSYM’ye Kafes Baskını
ÖSYM’ye Kafes Baskını

ÖSYM’ye Kafes Baskını

KPSS sorularının ÖSYM görevlilerince sızdırılmış olabileceği şüphesi üzerine iki hafta önce, sınavı hazırlayan komisyonun bilgisayarlarına el koyan savcılık, dün de yaklaşık 100 kişilik polisle kuruma baskın düzenledi. Baskında soruşturmayı yürüten Savcı

16 Eylül 2010 Perşembe 00:20A+A-

KPSS sorularının ÖSYM görevlilerince sızdırılmış olabileceği şüphesi üzerine iki hafta önce, sınavı hazırlayan komisyonun bilgisayarlarına el koyan savcılık, dün de yaklaşık 100 kişilik polisle kuruma baskın düzenledi. Şok baskında soruşturmayı yürüten savcı da hazır bulundu. Kuruma yönelik dün yapılan ikinci ve oldukça kapsamlı baskında Vakit'in daha önce yayınladığı Ergenekon bağlantısıyla ilgili iddiaların araştırıldığı öğrenildi. Dün yapılan baskında kurumdaki her türlü bilgisayar, evrak ve teknik ekipmanın incelendiği, detaylı bir "böcek araması" gerçekleştirildiği ve görevlilerin bilgisine başvurulduğu kaydedildi.

Kamu Personeli Seçme Sınavı'nda (KPSS) kopya iddialarının ardından soruşturma başlatılmıştı. Soruşturma kapsamında ÖSYM binasında 10 gün önce arama yapılmıştı. Soruşturmayı yürüten Savcı Şadan Sakınan, dün sabah saatlerinde Ankara Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü'nde görevli polis memurlarıyla ÖSYM'nin binasına geldi. Savcı Sakınan, ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan ile görüşerek bilgi aldı. Sakınan, ÖSYM'de görevli bazı kişilerden de sınav sorularının hazırlanması, basımı ve dağıtımına ilişkin teknik bilgiler aldı. Savcı Şadan Sakınan, soru hazırlanan odalara girip çıkan çalışanların ifadesini aldı. Savcı Sakınan, inceleme konusunda, "Suç ve suçun faillerini arıyoruz. Ne kadar sürer, bir takvim vermemiz mümkün değil" dedi. Binada ve soruların hazırlandığı odada telekulak iddialarıyla ilgili olarak "böcek" araması da yapıldı. Savcı Sakınan daha sonra YÖK binasına geçti. Savcı Sakınan binada yaptığı aramalara ara verdi. İncelemeye bugün de devam edileceği bildirildi.

ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada soruların "telekulak" tarafından sızdırılmış olabileceğini söylemişti.

"Kafes Eylem Planı" belgelerinde ismi geçen ve hâlâ ÖSYM'nin bilgi işlem müdürlüğünde üst düzey görevlerde bulunan S.Ö., N.A., H.Y. ve M.T.'nin bilgisayarları Ankara Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekibi tarafından incelemeye alınmıştı. Bu kişilerin, soruların hazırlandığı Test Geliştirme ve Araştırma bölümüne hakim isimler olduğu ve güvenlik duvarlarını rahatlıkla aşabilme imkânları bulunduğu belirtildi. Özellikle H.Y.'nin ÖSYM'deki tüm veritabanına erişme ve her türlü değişikliği yapma yetkisi olan iki kişiden biri olduğu vurgulanıyor. Bu dört isim, malvarlıkları incelenen ÖSYM çalışanları arasında da yer alıyor.

Bazı çevrelerin haftalardır yaptığı manipülasyonun aksine, son yapılan KPSS sınavıyla ilgili kopya skandalının Ergenekon ile ilişkisi olduğu belirtiliyor. (KPSS) Eğitim Bilimleri sınavında aralarında çok sayıda evli çiftin de bulunduğu 350 kişinin soruların tamamını yapması ile başlayan soruşturmada, ÖSYM'de teknik takip altına alınan kişilerin isimlerinin Kafes Eylem Planı belgeleri içinde adı geçen isimler olduğu saptandı.

Vakit'te 4 Aralık 2009 tarihinde yayınlanan haberde, Türkiye'nin ulusal güvenliğini tehdit eden Kafes'çilerin dehşet planlarının şok ayrıntıları deşifre edilmişti. Haberde Ergenekon'un, Türkiye'nin ulusal güvenliği ve ulusal stratejisini ilgilendiren TÜBİTAK, RTÜK, Türk Telekom, Havelsan, Türk Telekomünikasyon ve ÖSYM gibi pek çok hayati kurumlara sirayet edebilmek ve onları yönlendirmek için kod adları kullanarak bu kurumlar içinde "devşirilmiş" kimselere talimatlar verdiği, kimin kimle irtibata geçeceğine kadar çok ayrıntılı çalışmalar yaptığı ortaya konuyordu.

Savcılık, 10 Temmuz'da yapılan KPSS sınavına giren yüzbinlerce adayın yanısıra ÖSYM'nin yaptığı sınavlara giren milyonlarca kişiyi ilgilendiren kopya soruşturmasında Ergenekon bağlantısını mercek altına aldı. Kafes belgelerinde ismi geçenlerle ilgili detaylı soruşturma sürüyor. Soruşturmanın Kafes Eylem Planı'nda adı geçen kişiler üzerinde yoğunlaştığı belirlenirken, bu konuda yakında önemli bilgilerin kamuoyu gündemine de düşeceği belirtiliyordu.

ALİ EYVAZ / VAKİT

HABERE YORUM KAT