1. HABERLER

  2. HABER

  3. “Ortadoğu” Panellerinin İkincisi Bugün
“Ortadoğu” Panellerinin İkincisi Bugün

“Ortadoğu” Panellerinin İkincisi Bugün

“Ortadoğu’da Ne/Neden Yaşandı?” panellerinin ikincisi bu akşam 20.00'de Ali Emiri Kültür Merkezinde...

14 Kasım 2012 Çarşamba 10:06A+A-

Özgür-Der’in her ayın ikinci Çarşamba günü Ali Emiri Kültür Merkezi Fatih Belediyesi Nikâh Salonu’nda düzenlediği dizi panellerde bu yıl “Ortadoğu’da Ne/Neden Yaşandı? Süreç Nasıl Devam Ediyor?” üst başlığıyla değişik konular tartışılıyor.

Geçtiğimiz iki yıl içinde tarihinin en hareketli dönemlerinden birini geçiren Ortadoğu’da yaşanan gelişmeler çeşitli açılardan ele alınıp, tartışılmayı gerektiriyor. Tunus’ta başlayıp bölgenin neredeyse tamamına yayılan ve halen Suriye’de yoğun biçimde devam eden intifada süreci dünyanın gündemini belirlerken, bölgede yaşanan ve yaşanması muhtemel gelişmeler yerli-yabancı birçok çevre tarafından “analiz” adı altında değerlendirmelere tâbi tutuluyor. Bu değerlendirmelerin genelde anlama çabasından ziyade çarpıtma ve karalamaya yönelik niteliği ise dikkat çekici.

Öte yandan sürecin birebir muhatabı pozisyonunda olması gereken Türkiyeli Müslümanlarınsa yeterli ilgiyle sürece tanıklık ettiklerini söylemek pek mümkün değil. Oysa doğru tavrın ancak doğru tanımlama ve analizle mümkün olduğu açıktır.

Bu yıl yapılacak Özgür-Der aylık panelleri işte bu amaca matuf olarak belirlendi. Ortadoğu’da intifada sürecinin temel dinamikleri, İslami hareketlerin etkisi ve geleceği, Batı’nın oynadığı rol, Türkiye ve İran’ın politikaları, mezhebî bir savaş tehlikesi ve önümüzdeki süreçte Ortadoğu’yu nelerin beklediği gibi başlıklar altında meseleyi tartışarak doğru tavrın ne olması gerektiği sorusuna cevap aranacak.

Aylık panellerde bu ay “Batı’nın Ortadoğu İntifadasındaki Etkisi, Rolü ve Politikaları” konusu tartışılacak. Kenan Alpay, Murat Aydoğdu, Kenan Levent’in konuşmacı olduğu programda: Ortadoğu’da yaşanan isyan dalgasının hazırlık ve gelişim süreçlerinde Batılı güçlerin müdahalesi söz konusu mudur? Farklı ülkelerde gerçekleşen rejim değişikliklerine Batılı güçler nasıl tepki vermiştirler? Gerek sürecin belirlenmesi, gerekse de yönlendirilmesi bağlamında ne tür politikaların izlendiği sorularına cevap aranacak. 14 Kasım Çarşamba günü Ali Emiri Kültür Merkezi Fatih Belediyesi Nikâh Salonu’nda yapılacak panel saat 20.00’de başlayacak.

 

HABERE YORUM KAT