1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. ...

  4. Orta Afrika Cumhuriyeti'nde Kan Durmuyor
Orta Afrika Cumhuriyeti'nde Kan Durmuyor

Orta Afrika Cumhuriyeti'nde Kan Durmuyor

Orta Afrika Cumhuriyeti'nde Hristiyan ve Müslüman gruplar arasında çıkan çatışmalarda ölü sayısı 105'e çıktı.

06 Aralık 2013 Cuma 00:55A+A-

Başkent Bangui'de Seleka adı verilen grup ile Anti-balaka adlı milisler arasındaki çatışmalarda, 105 kişinin öldüğü açıklandı.

PK5 mahallesindeki bir camide ve çevresinde 53 cesedin bulunduğu bildirildi.

Sınır Tanımayan Doktorlar örgütü yetkililerinden Samuel Hanryon da Bangui'deki devlet hastanesine 52 cesedin getirildiğini söyledi.

Çatışmalarda onlarca kişinin yaralandığı belirtildi.

Orta Afrika Cumhuriyeti'nde isyancıların yönetimi ele geçirmesinin ardından kendisini devlet başkanı ilan eden Michel Djotodia, sokağa çıkma yasağını 4 saat uzattı. 

Djotodia, televizyondan yayınlanan halka sesleniş konuşmasında, itidal çağrısında bulunarak Fransız ordusunun Orta Afrika Cumhuriyeti'nin dostu olduğu ve yardım için ülkede bulunduklarını söyledi.

Fransa asker sayısını iki katına çıkarıyor

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Orta Afrika Cumhuriyeti'ndeki asker sayısını artırmaya karar verdiğini duyurdu.

Hollande yaptığı açıklamada, bölgedeki asker sayısını acil bir kararla birkaç gün içinde iki katına çıkaracaklarını belirtti. Ülkedeki insani duruma değinen Hollande, Fransa'nın yaşanabilecek insani bir felaketi önlemek için hazır olduğunu da kaydetti.

Fransız Cumhurbaşkanı, ülkesinin tek amacının insan hayatını kurtarmak olduğuna vurgu yaparak, hükümetin, Orta Afrika Cumhuriyeti'ndeki gelişmelerle ilgili gelecek hafta parlamentoda bilgi vereceğini ifade etti.

Fransa'nın hali hazırda Orta Afrika Cumhuriyeti'nde 650 askeri bulunuyor.

Eski Fransız sömürgesi olan ülkede, Müslüman ve Hristiyan gruplar arasında son bir haftadır şiddetlenen çatışmaların giderek büyümesinden kaygı duyuluyor.

BMGK'dan askeri güç kullanımına onay

BM Güvenlik Konseyi (BMGK), Orta Afrika Cumhuriyeti'nde sivillerin korunması için Afrika Birliği ve Fransa'nın ortak önlemler almasına onay verdi.

BMGK, son dönemde sivil çatışmaların ve insan hakları ihlallerinin gündemde olduğu Orta Afrika Cumhuriyeti'ndeki durumu ele aldı. Konsey, ülkede düzenin tekrar sağlanması ve sivillerin korunması amacıyla kabul ettiği 2127 sayılı kararla halen ülkede bulunan 2 bin 500 kişilik Afrika Birliği misyonuna (MISCA) gerekli önlemleri alması konusunda yetki verdi.

Fransa tarafından Konsey'e sunulan ve oybirliği ile kabul edilen kararda, MISCA'daki asker sayısının 3 bin 500'e çıkarılmasına ve Fransa'nın geçici bir süreyle MISCA'ya askeri destek vermesine de onay verildi. Fransa'nın MISCA'ya bin askerle destek vermesinin beklendiği kaydedildi. 

Kararda ayrıca, Orta Afrika Cumhuriyeti'ne bir yıl süreyle her türlü, cephane, mühimmat, yedek parça ve askeri teknik malzeme satışı ve sevkiyatı da yasaklandı.

Orta Afrika Cumhuriyeti'nde geçen yıl patlak veren olaylarda Seleka koalisyonu ülkede iktidarı devirmiş ve ortaya çıkan siyasal istikrarsızlık sonucu sivil kayıplar ve insan hakları ihlalleri yaşanmıştı.

BMGK'nın kararı memnun etti

Orta Afrika Cumhuriyeti, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) kararını memnuniyetle karşıladı.

Associated Press'e konuşan Başbakan Nicolas Tiangaye, BMGK'nin, Fransa'ya ülkedeki güvenliğin sağlanması için yetki vermesini ve Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande'ın Orta Afrika Cumhuriyeti'ndeki asker sayısını iki katına çıkartacağını açıklamasını "oldukça pozitif" bir gelişme olarak değerlendirdi.

Yarın yapılacak Afrika'da Barış ve Güvenlik Zirvesi için Paris'te bulunan Tiangaye, BM'nin Fransa ve Afrika Birliği'ne ülkedeki düzeni sağlamak için yetki verilmesiyle ülkede 100 yılı aşkın süredir akan kanın duracağına inandığını söyledi.

Başbakan Tiangaye, bugün ülkesinde yaşanan çatışmalardan dolayı büyük üzüntü duyduğunu, başkent Bangui'de güvenliği sağlamak için bin 200 askerin yeterli olacağını ifade etti.

AA

HABERE YORUM KAT