1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. ...

  4. Orta Afrika Cumhuriyeti 54 Yıl Sonra Yine Sömürge
Orta Afrika Cumhuriyeti 54 Yıl Sonra Yine Sömürge

Orta Afrika Cumhuriyeti 54 Yıl Sonra Yine Sömürge

Fransız askerleri, Orta Afrika Cumhuriyeti'nde Seleka milisleriyle sıcak çatışmaya girdi. Korkunun hakim olduğu Bangui'den kaçış sürerken, Kamerun ise sınırı her türlü giriş-çıkışa kapattı.

10 Aralık 2013 Salı 06:11A+A-

Eski Fransa sömürgesi Orta Afrika Cumhuriyeti'nde istikrarsızlıkla beraber gelen gerginlik yerini kaosa bıraktı. Mart ayındaki müdahale sonrası Michel Djotodia liderliğinde kurulan yönetim ülkedeki kaosu bitirmekte yetersiz kalıyor. Bir yandan Batı'nın uyguladığı ambargolar diğer yandan da eski yönetimin kasayı boş bırakarak kaçması sonrası yoksulluğun kol gezdiği ülkede 54 yıl sonra yeniden Fransa'nın sömürgesi olma korkusu yaşanıyor. BM Güvenlik Konseyi'nden gelen onayın ardından Orta Afrika Cumhuriyeti'ndeki operasyonlarına başlayan Fransa'nın iddiasına göre başkent Bangui'de son 3 günde çıkan çatışmalarda 394 kişinin hayatını kaybetti.

ZORLA SİLAHSIZLANDIRMA

Bölgeye gönderilen Fransız askerlerinin, Seleka milisleriyle Bangui'de kısa süreli çatışmaya girdiği açıklandı. Barış gücü, milislerin gerekirse zorla silahsızlandırılacağını belirtti Fransa, Orta Afrika Cumhuriyeti'ndeki asker sayısını bin 600'e çıkaracağını duyurmuş, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Orta Afrika Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Michel Djotodia'nın artık görevde kalmasının mümkün olmadığını savunmuştu. Orta Afrika Cumhuriyeti'nde Hristiyan ve Müslüman gruplar arasında yaşandığı öne sürülüyor.

Güney Afrika Cumhuriyeti Devlet Başkanı Djotodia, Seleka koalisyonu içinde kontrol edemediği bir grubun olduğunu belirtiyor. BM tarafından Afrika Birliği misyonundaki asker sayısının 3 bin 500'e çıkarılmasına ve Fransa'nın geçici bir süreyle bu misyona askeri destek vermesine onay verilmişti.

Büyük çaresizlik

Orta Afrika Cumhuriyeti Devlet Başkanı Michel Djotodia, 'İsyancıları kontrol edemem. Ülkenin sorunlarını gökten inecek bir melek dahi çözemez' dedi. Müslüman lider, şiddet eylemlerinde bulunan eski Seleka koalisyonu üyelerini kastederek 'Kendi adamlarımı kontrol edemediğime yönelik iddialar var ama ben yalnızca benimle birlikte olanları tanıyorum. Olmayanları nasıl kontrol edebilirim' diye konuştu. Seleka koalisyonuna bağlı milisler, mart ayında eski Cumhurbaşkanı François Bozize'yi devirerek yerine Djotodia'nın geçmesine yardımcı olmuştu.

Sınır kapatıldı

Kamerun'un, iç karışıklığın sürdüğü Orta Afrika Cumhuriyeti olan sınırını 'süreli' olarak kapattığı bildirildi. Kamerun'un Doğu Bölgesi Valisi Ivaha Dieudonne, Orta Afrika Cumhuriyeti ile sınırlarını geçici olarak kapatıldığını ifade ederek, 'Sınırların gelecek hafta içinde açılmasını umuyoruz' dedi. Ülkenin güneybatısında yer alan Douala Uluslararası Havaalanı Genel Komiseri Epouse Ali ise Fransa ordusuna ait birliklerin Kamerun ve Orta Afrika Cumhuriyeti sınırında yer alan Toktoyo kentindeki sınır kapısını kapattığını belirtti.

Yeni Şafak

HABERE YORUM KAT