1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. Olur Muharrem, başka bir emrin?
Olur Muharrem, başka bir emrin?

Olur Muharrem, başka bir emrin?

Muharrem İnce ve diğer bütün Kemalist unsurların anlamamazlıktan geldiği, aslında bal gibi de bildikleri bir gerçek var. “Atatürk” bir soyadı değildir sadece…

18 Eylül 2020 Cuma 17:06A+A-

Musa Üzer’in yazısı:

CHP ve sol-Kemalistlerde "Atatürk" tartışması sürüyor. Canan Kaftancıoğlu'nun hayatında söylediği belki de en doğru söz üzerinden yaşanan tartışma sadece CHP ve sol kesimle sınırlı değil elbet. İktidar partisi ve onun güdümündeki medya da ilkesiz bir şekilde güya CHP'yi köşeye sıkıştırma adına Kemalist tapınç ritüellerinin en önemli sembollerinden birini köpürtme yarışında. Kaftancıoğlu’na gösterilen tepkileri öne çıkarmaya çalışıyorlar. Örneğin bu tartışmada öne çıkan Muharrem İnce gibi… Muharrem İnce şimdi de; “Benim adım Muharrem İnce. Benden küçük biri bana 'Muharrem' diyebilir mi, diyemez. Çünkü babası yaşındayım. Muharrem benim ön adım. Bir soyadım var. Benden bahsederken Muharrem İnce diyebilirsin, Muharrem Amca diyebilirsin, Muharrem Bey diyebilirsin. Mustafa Kemal, ön addır. Atatürk soyadıdır. Kimin haddine Mustafa Kemal demek. Soyadını söylemeye mecbursun. Muharrem İnce'ye bile Muharrem diyemezken, Mustafa Kemal Atatürk'e Mustafa Kemal demek kimin haddine. Bu ülkenin kurucusunun adı Gazi Mustafa Kemal Atatürk'tür. Kimse bu lafları etmemelidir, edemez. Ederse, cahillikten öte bir şey olur.” Aman da aman, İnce Muharrem hem mantıklı hem de güzel konuşurmuş, raconu da kesermiş üstelik… Hayır! ‘Atatürk’ bir soyadı değildir. Bilinçli, tasarlanmış, inşa edilmeye çalışılan bir ideolojinin ve bütün bir topluma kabul ettirilmek istenen kimliğin mührüdür. Bunu tarih ve siyaset bilgisine sahip herkes bilir. İslamcılar, dindarlar, Müslümanlar zaten bildiği gibi genel anlamda sol-sosyalist geleneğe ya da liberal düşünce çizgisine mensup insanlar da bilir.

Nitekim Kaftancıoğlu sol çizgi içerisinde 1970'lerde başlayan Kemalizm eleştirisinin yansıması bir bilinçle "Atatürk" konusunda refleks gösterirken zayıf da olsa doğru bir noktaya temas etti.

Yazının Devamı >>>