1. HABERLER

  2. HABER

  3. Okyanuslardaki Gıda Zinciri Bozulma Tehlikesi Altında!
Okyanuslardaki Gıda Zinciri Bozulma Tehlikesi Altında!

Okyanuslardaki Gıda Zinciri Bozulma Tehlikesi Altında!

“Bilim insanları” okyanuslarda giderek artan karbondioksit seviyesinin gıda zincirindeki tüm canlıları olumsuz etkilediğini belirtti. Okyanuslardaki ısının ve asit oranının artması, canlı çeşitliliğini azaltıyor.

13 Ekim 2015 Salı 13:31A+A-

Küresel alanda yapılan birçok araştırmaya ait verileri değerlendiren “bilim insanları”, okyanuslardaki gıda zincirinin bozulma tehlikesi altında olduğunu belirtti.

Avustralya'nın Adelaide Üniversitesi'ne bağlı ekologların yaptığı çalışmada, mercanlar, yosunlar, açık okyanuslar ve tropikal ile arktik sular hakkında 600 araştırmanın verileri bir araya getirildi. Proceedings of the National Academy of Sciences dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, okyanuslardaki ısı ve asit oranının artışı birçok önemli deniz canlı türünün sonunu getirebilir.

“Çok Az Canlı Türü Isınan Sulara Adapte Olabilir”

Araştırmada yer alan Ivan Nagelkerken, canlı çeşitlerinin azalmasının deniz yaşamı üzerinde çok büyük etki yapacağını, özellikle ticaret ve gıda için denizlere bağımlı olan kıyı bölgelerinin çok olumsuz etkilenebileceğini söyledi. Nagelkerken, çok az canlı türünün ısınan sulara adapte olabileceğini, sayıları artacak tek canlıların ise mikroorganizma türleri olacağını belirtti.

“Besin Bulmakta Zorlanacaklar”

Plankton gibi canlıların sayılarının artacak olması, boyut olarak değişim göstermeyecekleri için ana besinlerinden mahrum kalan büyük balıkların beslenmesine yetmeyecek. Nagelkerken: "Sıcak sularda canlıların metabolizmaları hızlanacak ancak besin bulmakta zorlanacaklar. Dahası, balıkçılık sanayisi bu balıkların peşinde." ifadesini kullandı.

“Bilim insanları” denizlerdeki gıda zincirinin tepeden aşağıya darbe alacağını belirtirken, midyeler ve mercanlarda yaşayan türler küresel ısınmadan en fazla zarar gören canlılar olacak.

Kaynak: Al Jazeera

HABERE YORUM KAT