1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. FİLİSTİN

  4. Oksijenin bitmesi Gazze hastanelerini tehdit ediyor
Oksijenin bitmesi Gazze hastanelerini tehdit ediyor

Oksijenin bitmesi Gazze hastanelerini tehdit ediyor

Gazze Şeridi’ndeki sağlık sistemi, üretim tesislerinin büyük bölümünün tahrip edilmesi ve yedek parça girişinin engellenmesi nedeniyle oksijen tedarikinde ciddi bir kriz riskiyle karşı karşıya.

01 Mayıs 2026 Cuma 13:27A+A-

 Bu durum, özellikle yoğun bakım üniteleri ve yenidoğan kuvözlerinde bulunan hastaların hayatını tehdit ediyor.

Sağlık altyapısındaki yıkımın boyutu, Gazze’nin kuzeyindeki ana oksijen istasyonunun önünde açıkça görülüyor. Bu istasyon, savaşın başından bu yana işgal güçlerinin yok ettiği diğer istasyonların parçalarının bir araya getirilmesiyle, hayati ehemmiyete sahip asgari miktardaki oksijen tedarikini sürdürebilmek amacıyla kurulmuş durumda.

Gazze’deki Sağlık Bakanlığı verilerine göre, savaş öncesinde Gazze Şeridi’nde 34 oksijen istasyonu bulunuyordu. Ancak işgal güçleri bunların 22’sini yıktı; geriye yalnızca sınırlı kapasiteyle çalışan 12 istasyon kaldı. Buna karşılık oksijene ihtiyaç duyan hasta sayısı giderek artıyor.

Tıbbi kaynaklar, El Cezire Mubaşir’e yaptıkları açıklamada, bu istasyonların sık sık arızalanması ve işgalin bakım için gerekli ekipmanların girişine izin vermemesi nedeniyle her an durma riskiyle karşı karşıya olduğunu belirtti. Bazı zamanlarda arıza ve yedek parça temin edilememesi sebebiyle çalışan istasyon sayısı bire düşebiliyor. Bu durum, hastanelerdeki artan ihtiyacın karşılanamaması anlamına geliyor.

En büyük risk altındaki tesislerden biri de Gazze kentindeki Şifa Tıp Kompleksi’nde bulunan merkezi istasyon. Sınır kapılarındaki kısıtlamalar nedeniyle burada da sürekli arızalar yaşanıyor.

Sağlık Bakanlığı bakım dairesi müdürü Mühendis Mazin el-Arayişe, işgal güçlerinin sağlık sisteminin bileşenlerini sistematik biçimde hedef aldığını, oksijen istasyonlarının ise yoğun bakım, ameliyathaneler ve yenidoğan üniteleri ile solunum ve kanser hastaları için “hayat damarı” olduğunu vurguladı.

El-Arayişe, savaşın başından bu yana periyodik bakım için gerekli olanlar da dahil olmak üzere yedek parçaların girişinin engellenmesinin, istasyonların çalışmasının devamı için doğrudan bir tehdit oluşturduğunu belirtti. Özellikle hayatta kalmak için oksijene bağımlı hastalar açısından bunun yakın bir insani felakete yol açabileceği uyarısında bulundu.

Bir istasyonun, evlerinde oksijen tüplerini doldurmaya ihtiyaç duyan yaklaşık 150 hastaya hizmet verebildiğini ifade eden El-Arayişe, bu kişilere tedarikin kesilmesinin “kesin ölüm” anlamına geldiğini söyledi.

Sağlık Bakanlığı’nın krizi hafifletmek için çeşitli uluslararası kuruluşlarla iletişime geçtiğini belirten El-Arayişe, Batı Şeria’da önceden finanse edilmiş bir yedek parça stokunun bulunduğunu, ancak bunların Gazze’ye girişinin hâlâ İsrail’in onayına bağlı olduğunu ve bu onayın henüz verilmediğini kaydetti.

Filistinli yetkili ayrıca başta Dünya Sağlık Örgütü olmak üzere uluslararası kuruluşlara çağrıda bulunarak, bu parçaların girişine izin verilmesi için baskı yapılmasını istedi. Mevcut durumun sürmesi halinde oksijen istasyonlarının tamamen durabileceği uyarısında bulundu.

Ayrıca, Dünya Sağlık Örgütü aracılığıyla yeni istasyonlar satın alma girişimlerinin de, gerekli izinlerin alınamaması nedeniyle başarısız olduğu; mevcut istasyonların üzerindeki yoğun yük nedeniyle hızla yıprandığı ve acilen yenilenmeleri gerektiği belirtildi.

HABERE YORUM KAT