1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. İRAN

  4. Obama’dan İran’a Yaptırımları Kaldırma Sinyali
Obama’dan İran’a Yaptırımları Kaldırma Sinyali

Obama’dan İran’a Yaptırımları Kaldırma Sinyali

İran’ın görüşmelere ciddi olarak katıldığını söyleyen ABD Başkanı Obama, "İran ile anlaşma olup olmayacağını üç-dört hafta içinde göreceğiz." dedi.

06 Kasım 2014 Perşembe 11:28A+A-

Beyaz Saray'da düzenlediği basın toplantısında konuşan Obama, ABD’nin güçlü yaptırımları sayesinde İran’ın ilk kez ciddi biçimde müzakerelere katıldığını dile getirerek, uluslararası toplumun da bu konuda uyumlu ve bütünlük içinde hareket ettiğini söyledi.

Obama, bazı konularda farklılıklarının olduğu Rusya gibi ülkelerin bile bu hususta kendilerine katıldığını ve kendileriyle çalıştığını dile getirerek, “Gerçekten bir anlaşmaya varıp varamayacağımızı, gelecek üç-dört hafta içinde göreceğiz” değerlendirmesinde bulundu.

İran’ın nükleer silah geliştirmediği noktasında dünyaya güvence sağlayabilmesi halinde süreç içinde adım adım yaptırımlardan çıkabileceklerini ifade eden Obama, İran’ın tekrar uluslararası toplumun üyesi haline gelebileceğini kaydetti.

Obama, eğer gerçekten İran’ın nükleer silah elde etmekte olmadığından emin olacakları anlaşmaya varılırsa, o zaman bu konuda Kongre ile temasa geçeceklerini ve Kongre’ye, bunun İran’ı nükleer silahtan uzak tutmanın en iyi yolu ve askeri eylem gibi diğer alternatiflerden daha etkili olduğu yönünde güçlü argüman sunabileceklerini bildirdi.

Kötü bir anlaşmadansa hiç anlaşma yapılmamasını da tercih ettiklerini tekrarlayan Obama, "Çünkü, İran’a yönelik yaptırımları kaldırıp ve ona meşruluk verip, sonra da kuralları ihlal edip etmediklerini doğrulayacak mekanizmanın bulunmamasını ve onların nükleer silah elde etmesini istemiyoruz” diye konuştu.

 

HABERE YORUM KAT