1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. İRAN

  4. Obama: Kendimizi Çatışma Döngüsüne Adayamayız
Obama: Kendimizi Çatışma Döngüsüne Adayamayız

Obama: Kendimizi Çatışma Döngüsüne Adayamayız

ABD Başkanı Obama, İran’ın nükleer programına ilişkin anlaşmaya dair, "Kendimizi sonu olmayan bir çatışma döngüsüne adayamayız" dedi.

26 Kasım 2013 Salı 01:37A+A-

ABD Başkanı Barack Obama, İran’ın nükleer programına ilişkin müzakerelerde anlaşmaya varılmasıyla ilgili diplomasi kapısını kapatmayacaklarını belirterek "Sert konuşmak ve tehditler savurmak siyasi açıdan yapılabilecek kolay bir şey olabilir ama bu bizim güvenliğimiz için doğru bir şey değil” dedi.

Başkan Obama, San Francisco’da göçmenlik reformuyla ilgili katıldığı bir programda İran ile BM Güvenlik Konseyi’nin 5 daimi üyesi ve Almanya (5+1) arasındaki, İran’ın nükleer programına ilişkin müzakerelerde varılan anlaşmaya değindi.

Dost ve müttefikleriyle İran’ın nükleer programı üzerindeki endişeleri ortadan kaldıracak anlaşmanın ilk adımını attıklarını belirten Obama, diplomasinin önemine vurgu yaptı. Konuşmasında eski başkanlardan Kennedy’nin "Müzakere etmekten hiçbir zaman korkmayın" alıntısına yer veren Obama, sözlerini şöyle sürdürdü:

"İran’a daha önce görülmemiş şekilde uygulanan yatırımların desteğiyle bu diplomasi, bizi, hafta sonu başardığımız ilerlemeye götürdü. 10 yıldan bu yana ilk defa, İran’ın nükleer programında ilerlemeyi durdurduk. Programın kilit unsurları etkisiz hale getirilecek. Uluslararası müfettişler, İran’ın nükleer tesislerine erişime sahip olacak. Bunlar İran’ın nükleer silah elde etmesini önlemeye yardımcı olacaktır. Gelecek aylarda, İran’ın nükleer tehdidiyle ilgili kesin olarak, kapsamlı bir anlaşmaya ulaşma hedefiyle diplomasimizi sürdürmeye devam edeceğiz."

İran’ın fırsatı yakalaması ve global topluma katılmayı seçmesi halinde, iki ulus arasında uzun yıllardır var olan güvensizliğin yavaş yavaş yok olmaya başlayabileceğine vurgu yapan Obama, "Bunların hiçbiri kolay olmayacak. Geride büyük zorluklar kalıyor ancak biz diplomaside kapıyı kapatamayız ve dünyayı ilgilendiren sorunlara getirilen barışçıl çözümleri yok sayamayız. Kendimizi sonu olmayan bir çatışma döngüsüne adayamayız. Sert konuşmak ve tehditler savurmak siyasi açıdan yapılabilecek kolay bir şey olabilir ama bu bizim güvenliğimiz için doğru bir şey değil” ifadesini kullandı.

Öte yandan Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest, Obama'yla San Francisco'ya ABD Başkanlık uçağı Air Force One ile seyahat halindeyken basın mensuplarına yaptığı açıklamada, P5+1’in İran’la yürüttüğü görüşmelerin bir sonraki turunun ne zaman yapılacağına ilişkin bilgi vermedi.

"Görüşmelerin başlamasıyla ilgili herhangi bir tarihe sahip değilim" diyen Earnest, oluşturulan fırsatı kullanmaya istekli olduklarını kaydetti.

AA

Etiketler : , , , ,

HABERE YORUM KAT

1 Yorum