1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. Obama: Esed Korkunç Bir Diktatör
Obama: Esed Korkunç Bir Diktatör

Obama: Esed Korkunç Bir Diktatör

Obama, Suriye sorununun çözülmesi için Beşşar Esed’in gitmesi gerektiğine dair tavırlarında bir değişiklik olmadığını söyledi. Obama, “Esed berbat bir lider, ülkesini paramparça eden korkunç bir diktatör.” dedi.

20 Nisan 2016 Çarşamba 10:18A+A-

ABD Başkanı Barack Obama, CBS televizyonundan Charlie Rose’a verdiği mülakatta Suriye krizine ilişkin soruları da yanıtladı. ABD ve Rusya’nın Suriye’deki savaşı durdurmada işbirliği içinde olmamalarının bu ülkedeki durumu daha da kötüleştirdiğini ifade eden Obama, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile dün gerçekleştirdiği telefon görüşmesini hatırlattı. Obama, şunları söyledi:

“Onunla telefon görüşmem, Suriye’nin daha hızlı bir şekilde yıprandığını göreceğimizi belirtmek içindi. Eğer ABD ve Rusya bunu (çatışmaların sonlandırılması anlaşması) korumak için birbiriyle uyumlu hareket etmezse ve siyasî dönüşümü ilerletmezse, o zaman bundan üç, dört hafta önceki bulunduğumuz pozisyona dönebiliriz. Bu hiçbirimizin çıkarlarına yaramıyor.”.

Sorunun çözümünde ABD ile Rusya arasındaki en çekişmeli konunun Beşşar Esed'in geleceği olduğuna işaret eden Obama, “Onlar (Rusya) Suriye devletinin yapısını korumaya kendilerini adamış durumdalar ki teoride biz de buna karşı çıkmıyoruz ancak sürekli olarak, altı yıl boyunca karşı karşıya geldiğimiz şey ise onun (Putin), Esed’in gidişini tek taraf olarak destekleyememesi. Bu Esed’in ve Suriyelilerin vereceği bir karar.” diye konuştu.

Obama, Suriye’nin bu hâle gelmesinde Esed’in sorumlu olduğunu belirterek, “Esed berbat bir lider, ülkesini paramparça eden korkunç bir diktatör. Onun oradan uzaklaştırılması gerektiği bizim pozisyonumuz olmayı sürdürüyor.” dedi.

“Obama Yönetimi Esed'in Katliamlarını İzlemekle Yetindi”

ABD Senatosu Silahlı Hizmetler Komitesi Başkanı Senatör John McCain, geçtiğimiz ay yaptığı açıklamada Obama yönetimini Esed'in katliamlarını izlemekle suçlamıştı:

“Suriye’de Esed rejimi yaklaşık yarım milyon insanı öldürürken, yönetim (Obama yönetimi) bunları izlemekle yetindi. Ardından Esed zayıf düşünce, yönetim, Putin’in askerî müdahalesini ve Esed’in zalim rejimini korumasını da izledi. Yönetim, Rusya’nın kendisini bataklığa saplayacağını söyleyerek kayıtsızlığını ve eylemsizliğini mazur gösterdi. Yönetim, Suriye’de herhangi bir siyasî çözümün açıkça bir askerî boyutunun bulunduğu gerçeğiyle yüzleşmektense 'Krize askerî çözüm bulunmuyor.' sözüyle kendisini avuttu.”.

Kaynak: AA, CBS, Al Jazeera

HABERE YORUM KAT