1. HABERLER

  2. HABER

  3. Obama Erdoğan'ı 'Silah Vermem' Diye Uyardı!
Obama Erdoğanı Silah Vermem Diye Uyardı!

Obama Erdoğan'ı 'Silah Vermem' Diye Uyardı!

Financial Times'a göre, Obama, Başbakan Erdoğan'ı arayıp İran ve İsrail konusunda kendisiyle hareket etmesi için uyarıp yaptırım tehdidinde bulunmuş!

16 Ağustos 2010 Pazartesi 12:11A+A-

İngiliz basını ABD Başkanı Obama'nın Başbakan Erdoğan'ı arayarak uyardığını iddia etti. İngiliz gazetesi Financial Times, Obama'nın Erdoğan'a İran ve İsrail konusunda tavırlarının netleştirmesi aksi durumda bazı yaptırımları devreye sokacağını söylediğini ileri sürdü.

Gazetenin iddiasına göre, Obama, Ankara'nın, İsrail ve İran konusundaki tavrını değiştirmezse, almak istediği ABD silahlarına kavuşmasının çok zor olduğu yönünde Başbakan Tayyip Erdoğan'ı şahsen uyardı.

İddiaya göre, Obama'nın Erdoğan'a bu uyarısının, Ankara'nın ABD 2011'de Irak'tan çekildikten sonra PKK'yla mücadelede kullanılacak Reaper gibi insansız hava araçları almak istediği bir dönemde geliyor.

Obama yönetiminden üst düzey bir yetkiliye dayandırılan habere göre, "Başkan Erdoğan'a Türkiye'nin attığı bazı adımların Kongre'de Türkiye'yi bir müttefik olarak görüp göremeyeceğimiz konusunda soru işaretlerine neden olduğunu söyledi. Bu Türkiye'nin bizden bazı ricalarının, örneğin PKK'yla mücadele için kullanılacak bazı silahların, Kongre'de kabul edilmesinin daha zor olacağı anlamına geliyor" dedi.

Washington, Türkiye Haziran ayında İran'a uygulanacak BM yaptırımlarına hayır dediğinde büyük hüsrana uğradı. İki ülke lideri Toronto'da G20 için bir araya geldiklerinde Obama Erdoğan'a Türklerin bir müttefik gibi davranmadığını belirterek, Ankara'ya Mavi Marmara ve İsrail'le ilgili söylemlerinde sakin olması çağrısı yaptı.

Türkiyeli yetkililer ABD'yle askeri ilişkileri çok iyi olarak nitelendirdi ancak spesifik alımlarla ilgili yorum yapmaktan kaçındı. Beyaz Saray bu yıl Türkiye'ye silah satışıyla ilgili Kongre'ye bilgi vermedi.

HABERE YORUM KAT