Obama, Bush Politikalarına Döndü

Obama, Bush Politikalarına Döndü

ABD Başkanı Barack Obama'nın seçim kampanyası sırasında karşı çıktığı Guantanamo’daki yargı sistemini muhafaza edeceğini açıklaması, Başkan'ın bu hafta içindeki ikinci görüş değişikliği şeklinde değerlendirildi.

ABD Başkanı Barack Obama, George W. Bush'un Guanatanamo'da kurdurduğu özel askeri mahkemeleri lağvetmeyeceğini bildirdi. Obama, işkence ile kanıt toplanmasının yasaklanmasından başlayacak şekilde tutsakların haklarının iyileştirilmesi için bu mahkemelerin çalışma koşullarında değişiklik yapılacağını kaydetti. Amerikan ve İngiliz medyasında, Obama'nın seçim kampanyası sırasında karşı çıktığı Guantanamo'daki yargı sistemini muhafaza edeceğini açıklaması, Başkan'ın bu hafta içindeki ikinci görüş değişikliği şeklinde değerlendirildi.

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Barack Obama, Irak ve Afganistan'daki Amerikalı personelin tutsaklara yaptıkları işkenceleri gösteren fotoğrafların yayınlanmasına karşı çıktı.

Fotoğrafların yayınlanmasının Amerikan askerlerini tehlikeye atacağını ve Amerikan karşıtlığını körükleyeceğini söyleyen Obama, geçen hafta hukuk danışmanlarına, fotoğrafların yayınlanmasını engelleme talimatı verdi.

Geçen ay, bir mahkeme kararı doğrultusunda Obama, Amerikan askerlerinin işkence ve kötü muamele uygulamasını içeren 40'a yakın fotoğrafın yayınlanmasına karşı çıkmayacağını açıklamıştı.

Ancak şimdi ulusal güvenlik gerekçesiyle yayını engellemek için mahkemeye gideceklerini söylüyor.

Ülkede daha önce Federal Temyiz Mahkemesi hakimleri, fotoğrafların yayınlaması yönünde karar vermişti.

Sivil toplum kuruluşları Obama'nın kararını eleştirirken, Yüksek Mahkeme'nin fotoğrafların yayınlanması yönünde karar verebileceği bildiriliyor.

Amerikan Bireysel Haklar Birliği'nden Caroline Frederickson, Obama'nın kararı nedeniyle büyük bir hayal kırıklığı yaşadıklarını belirtti.

Frederickson, ''Obama, kampanyası ve başkanlığının ilk günlerinde şeffaflık gereği konusunda çok güçlü açıklamalar yapmıştı. Ama şimdi, bu politikayı değiştirdi'' diye tepki gösterdi.

Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir