1. HABERLER

  2. HABER

  3. GÜNDEM

  4. O Sandık Kurulu Üyeleri de Şaşkın
O Sandık Kurulu Üyeleri de Şaşkın

O Sandık Kurulu Üyeleri de Şaşkın

YSK’nın İstanbul seçimlerinde tartışmaları hâlâ süren iptal kararına gerekçe yaptığı memur olmayan sandık kurulu üyeleri tedirgin. Aralarında daha önce 3-4 seçime katılan üyelerden bazıları göreve zorla katıldığını söylüyor.

13 Mayıs 2019 Pazartesi 14:38A+A-

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) 31 Mart’ta yapılan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimlerini, bazı sandık kurullarında, kamu görevlisi olmayan sandık kurulu başkanı ve üyelerin görev yaptığı gerekçesiyle iptal etti. YSK’nın ilk açıklamasında, “bazı sandık kurullarının kanuna aykırı oluşturulduğu, bu hususun da seçim sonuçlarına müessir olması nedeniyle seçimin iptal edildiği, kanuna aykırı görevlendirme yapanlar hakkında suç duyurusunda bulunulacağı” belirtildi. BBC Türkçe servisi bu üyelerden bazılarına ulaştı. İsimlerini vermek istemeyen bu üyeler sürecin geldiği noktadan dolayı şaşkın: 

E MAİL İLE GÖREVLENDİRME 

(Özel bir bankanın çalışanı)

“Özel bir bankanın genel müdürlüğünde çalışıyorum. Bize seçimden yaklaşık iki hafta önce insan kaynakları departmanından bir mail geldi. Ekte görevlendirme yazısının PDF dokümanı vardı. Benim talebim olmamıştı. Çalıştığım bölümde çevremde başka arkadaşlara da böyle bir mail geldi. Biz de açıkçası “Görev almak istemiyoruz, gidip bunu dile getirelim” dedik. İnsan kaynaklarıyla görüştüğümüzde, bize ilçe seçim kurulunun mazeret kabul etmediğini, YSK’dan bankaya yaklaşık 90 kişilik liste gönderildiğini, bu kişilerin bu görevi yapmaması durumunda cezai yaptırımının olacağı cevabı verildi. Seçimden önceki Çarşamba günü yarım gün eğitim aldık. Ben banka adına ilk kez seçim görevlisi oldum ama benim birlikte görev aldığım arkadaşlarımdan “Üçüncü, dördüncü kez gidiyorum” diyenler vardı. Bu zaten uygulanan bir şey, gizli kapaklı da değil. Sonrasında bize herhangi bir soruşturmayla ilgili bilgi verilmedi. O soruşturmaların bize kadar gelme ihtimali bize çok anlamlı gelmiyor. Bizim yaptığımız bir usulsüzlük yok, zaten işin içinde insan kaynakları var, YSK, ilçe seçim kurulları var.”

MECBUR KALDIM GİTTİM 

(Özel bir okulda öğretmen)

“Özel okulda öğretmen olarak çalışıyorum. Yine bir özel okul olan eski çalıştığım işyeri üzerinden bana, ilçe seçim kurulundan görev aldınız diye mesaj geldi. İptal ettirmek istedim ama son dakika görev verdikleri için iptal ettiremedim. İptal için Büyükdere’deki ilçe seçim kurulunun yerini aradım. “İptal ettiremiyoruz, hatta cezası var” dediler. Mecbur bırakılıp gittik Benim görev yaptığım sandıkta belediyelerde partiler berabereydi, belediye meclis üyeliklerinde yüksek oy alan ise AK Parti’ydi. Kamu görevlisi olmayan seçim kurulu üyeleriyle ilgili tartışmayı medyadan duydum. İster istemez insan tedirgin oluyor. Bizi herhangi bir soruşturma kapsamında çağıran olmadı.”

GÖNÜLLÜ BAŞVURDUM  KABUL EDİLDİ

(Sivil toplum gönüllüsü)

Gönüllü olarak bir mahalli spor kulübünde yönetimindeyim ve kadınlar kolunda da çalışıyorum. AK Parti iktidara geldiğinden beri devamlı sandık başında görev alıyorum. Bugüne kadar hem sandık üyeliği hem de sandık kurulu başkanlığı yaptım. Şimdiye kadar hiçbir problem olmadı. Ben 16 Nisan referandumunda ve 24 Haziran cumhurbaşkanlığı seçimlerinde de gönüllü oldum. Hemen hemen 10 seçimde gönüllü oldum. YSK’nın kararından sonra yıkıldım. Ben vatanını seven bir insanım. Evde oturdum ağladım, kızım da ağladı, komşum da ağladı. Şu anda yapacak bir şeyim yok, bekliyorum sadece. Geçen gün ilçe seçim kurulundan aradılar “Sandık göreviyle ilgili paranız yatacak” dediler. “Yoksa bu olaylar için mi aroydrsunuz, beni çağırın ben her şeye cevap veririm” dedim. “Yok onun için aramadık, paranız yatacak onun için aradık” dediler.” (Karar)

 

HABERE YORUM KAT