1. HABERLER

  2. KÜLTÜR SANAT

  3. Nusret Cephesi'nden "İzzetin Varisleri" Belgeseli
Nusret Cephesi'nden "İzzetin Varisleri" Belgeseli

Nusret Cephesi'nden "İzzetin Varisleri" Belgeseli

Suriye'de rejime karşı mücadele eden etkin direniş gruplarından biri olarak bilinen Nusret Cephesi, 44 dakikalık bir belgesel yayınladı.

06 Temmuz 2015 Pazartesi 23:33A+A-

Nusret Cephesi’nin medya kolu Müessesetu Menaratul Beyda'nın yayınladığı "İzzetin Varisleri" belgeseli, Menaratulhuda ekibi tarafından Türkçe altyazılı olarak paylaşıldı. 

Nusret Cephesi Suriye'de rejime karşı savaşan en etkili grup olarak biliniyor. Bu nedenle yayınladığı içerikler Türkiye ve dünya kamuoyu tarafından ilgiyle takip ediliyor.

44 dakikalık videoda, Nusret Cephesi'nin askeri ve ilmi liderlerinin konuşmalarının yanısıra Seyyid Kutub, Mervan Hadid, Ebu Musab es Suri, Abdullah Azzam gibi İslam düşünürlerinden ve Arnold Tonybee, George Saliba, David Fromkin gibi Batılı düşünürlerden alıntılara yer veriliyor. 

"Tarihimizde Haçlılar'a karşı savaşmada ihtilaf yok"

İslam davetinin başladığı dönemin kısa özetiyle başlayan belgeselde, Emeviler ve Abbasiler döneminin İslam medeniyetinin aydınlık sayfaları olduğu örneklerle beraber vurgulanıyor. Sayılabilecek tüm noksanlıklara rağmen, o dönem Müslümanlarının Hristiyanlara karşı koymada asla ihtilaf etmedikleri belirtiliyor. 

"Yavuz Sultan Selim ümmeti tek bayrak altında topladı"

Belgeselde Osmanlı dönemi hakkında da geniş değerlendirmelere yer verilmesi dikkat çekiyor. Yavuz Sultan Selim hakkında, "Ümmeti tek bayrak altında topladı, Bizanslıları küçük düşürdü." ifadesine yer veriliyor. 

Ayrıca, Nusret Cephesi'nin ilmi liderlerinden Ebu Abdullah eş Şami'nin, Kanuni Sultan Süleyman'ın dönemin krallarından birine yazdığı mektupta, "Mektup Süleyman'dandır, rahmân ve rahîm olan Allah'ın adıyla (başlamakta)dır." (Neml/30) ayetine yer vermesini "izzetin göstergesi" olarak nitelemesi dikkat çekiyor. 

Osmanlı'nın çöküş sebepleri

Osmanlı'nın yıkılışına da değinilen videoda, adaletsizliklerin yayılması, savaşa katılmayan asker sınıfının oluşması, arapçaya gerekli önemin vermemesi ve  tasavvuf anlayışının yaygınlaşması çöküş sebepleri olarak sıralanıyor. 

"Müslümanları savaş meydanında yenmek imkansız"

Belgeselde, Haçlı Seferleri sonrası Batılıların, Müslümanların köklü ve kuvvetli bir medeniyete sahip olduğunun farkettikleri vurgulanıyor. Böylelikle; Müslümanları savaş meydanında yenemeyeceklerini anlayan Batılıların, Müslümanların gücünün kaynağı olan köklü medeniyetleri ile bağlarını koparmaya çalıştıkları belirtiliyor. 

"Direkt" işgal dönemi bitti

Örgütün siyasi ve askeri stratejisini büyük oranda etkilediği bilinen düşünür Ebu Musab el Suri'den yapılan alıntılar ise, belgeselde verilmek istenen mesajın adeta özetini oluşturuyor. Batılılar için askeri işgal döneminin bittiğinin, siyasi ve ekonomik işgal dönemine geçildiğinin belirtildiği videoda, yerli yöneticilerin bu işgalin parçaları olduğu ifade ediliyor. Ebu Musab Suri bu iddiasını şu sözlerle dile getiriyor: 

"Milli idareciler halklarının gözünde bağımsızlık sembolü olarak gözüktüler ve ülkelerimizin sözde bağımsızlığı böylece ilan edildi. Batı üniversitelerinin hukuk fakültelerinden mezun olan evlatlarımız, Batı kanunlarına dayalı anayasalarımızı ve kanunlarımızı yazdı. Allah'ın kanun koyma ve hüküm verme hakkını çalan bu kanun koyucular, yöneticilerin idarelerini meşrulaştırmak için dayandıkları hukuki ve siyasi temelleri oluşturan, Fransız ve İngiliz hukukundan türetilen kanunlar ve anayasalar yaptılar." 

Nusret Cephesi’nin medya kolu olan Menaratul Beyda yayınladığı videonun ikinci bölümünün yayınlanacağını duyurdu.

Belgeselin Türkçe Altyazılı hali:

 

Kaynak: İncaNews

HABERE YORUM KAT

1 Yorum