1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. Nötr olmak üzerine üstün hezeyanlar 
Nötr olmak üzerine üstün hezeyanlar 

Nötr olmak üzerine üstün hezeyanlar 

Güney Uzun, Üstün Dökmen’in meslek etiği adı altında başörtülü psikologlara yönelik sarf ettiği sözleri değerlendirdiği yazısında nötr olma vurgusunun arkasındaki kirli zihniyete dikkati çekiyor.

15 Ağustos 2022 Pazartesi 15:50A+A-

Nötr Olmak Üzerine Üstün Hezeyanlar 

GÜNEY UZUN / HAKSÖZ-HABER

2019 yılında Sakarya İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından düzenlenen bir programa katılan Prof. Dr Üstün Dökmen, başörtülü rehberlik öğretmenleri için "Nasıl bir pilot sarhoş olmamalı, bir Hristiyan psikolog haç takmamalı ise; rehberlik öğretmeni de başörtülü olamaz. Meslek icra edilirken ‘inşallah, maşallah, hayırlısıyla’ gibi cümleler sarf edilmemelidir" demiş ve çok tepki almıştı.

Gazeteci Armağan Çağlayan’a konuk olan Üstün Dökmen, kendisine yöneltilen soru karşısında benzer hezeyanlarını yine tekrarladı. Uzun zamandır ortalıklarda görünmeyen, başörtülü kadınların hangi meslekleri yapamayacaklarını hangilerini yapabileceklerine “olur” veren Laik-Kemalist-jakoben tipoloji tekrardan karşımıza çıkmış gözükmekte. Kendini “otorite” gören kibir abideleri, kimin psikolog olup olamayacağına karar verirken psikolojinin etik ilkelerine bakıyorlarmış. Bunlar da nötr olabilmek ve empati kurabilmekmiş.

Başı açık olmayı merkeze koyup temel referans değer kabul edip, sonrasında inanç üzerinden kendi eskimiş, geri kalmış, ideolojik safsatalarını; topluma, “bilimsel, tartışılmaz, itiraz edilmez, evrensel etik değer”miş gibi dayatan bu zihniyetin tezahürlerini farklı alanlarda yakın zamanda görürsek şaşırmamalıyız.


Yazının devamı >>>