1. HABERLER

  2. HABER

  3. Nobel Edebiyat Ödülü Kanadalı Kadın Yazarın
Nobel Edebiyat Ödülü Kanadalı Kadın Yazarın

Nobel Edebiyat Ödülü Kanadalı Kadın Yazarın

2013 Nobel Edebiyat Ödülü, 82 yaşındaki Kanadalı yazar Alice Munro’ya verildi.

11 Ekim 2013 Cuma 13:39A+A-

Zeliha Nisan Önder / Haksöz Haber

Çağdaş kısa öykünün ustalarından biri olarak gösterilen Munro, Nobel Edediyat Ödülü'nü kazanan 13. kadın yazar olma özelliği taşıyor. Yazarın “Bazı Kadınlar” adlı eseri daha önce Türkçeye çevrilmişti.

İsveç Akademisi'nin açıklamasında, "Bazı eleştirmenler onu Kanadalı Çehov olarak görüyor. Metinlerinde çoğu zaman günlük fakat etkili olaylar, bir şimşek çakma anı kadar kısa sürede hikâyeyi aydınlatan tezahürler öne çıkıyor." ifadeleri yer alıyor.

Munro, ödüller açıklanmadan önce yapılan tahminlerde, Haruki Murakami'nin ardından ikinci favori olarak görülüyordu.

Hikâyelerinde Kanada'nın küçük kasabalarında yaşayan insanların hayatlarını anlatan Munro, yaşam, aşk ve ölüm gibi temaları öne çıkarıyor.

Edebiyat kariyerine 1960'lı yıllarda başlayan Munro, geçtiğimiz haziran ayında "Dear Life" (Sevgili Hayat) isimli seçkisinin yayınlanmasının ardından emekliliğini açıklamıştı. 2009 yılında da İngiltere'nin en önemli edebiyat ödüllerinden Man Booker International'a layık görülen yazar, aynı yıl kalp damarlarından baypas olduğunu ve kanser tedavisi gördüğünü duyurmuştu. Spot ışıklarından pek hoşlanmayan bir isim olarak bilinen Kanadalı yazar, nadiren röportaj veriyor.

Nobel Edebiyat Ödülü ilk kez 1901 yılında verilmiş, bu ödülü Fransa'dan Sully Prudhomme kazanmıştı. Her ödül sahibi, bir madalya, bir diploma ve miktarı yıllara göre değişen nakit para ile ödüllendiriliyor.

1958 yılında Rusya doğumlu Boris Pasternak bu ödüle layık görülmüş, ancak Sovyetler Birliği hükümetinin baskısı altında bu ödülü reddetmek zorunda kalmıştır. Benzer bir sıkıntıyı Soljenitsin de yaşamıştır. 1964 yılında Jean-Paul Sartre, geçmişte tüm resmî ödülleri reddettiği gibi, bu ödülü de reddetmiştir. Bugüne kadar on üç kadın Nobel Edebiyat Ödülü'nü kazanmıştır ki, bu sayı Nobel Barış Ödülü ile birlikte, diğer tüm Nobel dallarından daha fazladır.

HABERE YORUM KAT