1. HABERLER

  2. KÜLTÜR SANAT

  3. Nida Dergisinin Yeni Sayısı Çıktı!
Nida Dergisinin Yeni Sayısı Çıktı!

Nida Dergisinin Yeni Sayısı Çıktı!

Nida dergisinin 142. sayısı “Siyaset mi? Politika mı?” başlığı ile çıktı! Dergide çeşitli yazarların yazılarının yanı sıra Siyaset ile ilgili bir soruşturmaya yer veriliyor.

12 Temmuz 2010 Pazartesi 11:26A+A-

'Siyaset' kavramının önemine vurgu yapan Nida dergisi, temelde siyasetin ifade ettiği anlamı esas alarak, olması gereken üzerine değerlendirmeler yapıyor. "Bugün, insanları yönetme sanatı, devlet idaresi ve işleri anlamında kullanıldığı aşikâr olan siyaset, bu haliyle anlam havzasından çıkartılmış bulunmaktadır. Bu durum, daha çok politikayla eşanlamlı görülmesi ile ilişkilendirilebilir. Batılı bir kavram olan politika, ahlak ve dinden sıyrılarak makyavelist bir öğretiyle insanların birbirini sömürebilme ustalığının ve de ikiyüzlülüğün adı olmuştur. 

Siyaseti; 'gerek aile, gerek insanlar ve gerekse mevcut kurumlarla ilişkilerimizde meşru bir amaca ulaşmak için takip edilen meşru yol ve yöntemlerin tamamı' şeklinde tarif edersek, siyasetin son derece İslamî, insanî ve zarurî bir ihtiyacı karşıladığı ortaya çıkar" diyen Nida Dergisi, önem arz eden bir tanım olarak, Mütefekkir Said Çekmegil'in; "Siyaset, insanın ve insan topluluğunun herhangi bir gayesini tahakkuk ettirmek için yapılan şuurlu davranışlar, sanatkârane vazife görmeler, adil ve usta manevralar gücünün bir adıdır" tanımından hareketle bu kavramın sorgulamasını yapıyor. Ayrıca dergi, bugün sıkça siyaset kavramını gölgeleyen politika kavramını, reel politiğin gündeminden arındırarak sunuyor okuyucularına.

"Dinin; hayata, pratiğe dönük yüzünde, siyasetten arındırılmış bir alan bulmak neredeyse imkânsızla eşdeğerdir. Bu bakımdan, bu sayımızda; siyasetin ne olduğu ve ne olmadığı, hayatımızın neresinde durduğu ve politikayla ilintisi kapsamında; soyut ve somut gerçekliklerle siyasetin, hâlihazırın, Müslümanlar olarak halimizin ilminin portresini çizmeye çalıştık." şeklinde bu ayın konu çerçevesini belirleyen Nida, bu ay M. Hayri Kırbaşoğlu ile yeni çıkardığı ve çağımız Müslüman'ına hitabeden İlmihal'i (Ahir Zaman İlmihali) üzerine; halimizin ilminden Müslüman'ın siyasetine varan çizgide, verimli bir röportaj gerçekleştirmiş.

Ayrıca; Bahadır Kurbanoğlu ve Abdurrahman Babacan ile de soruşturma yaparak konuyu derinleştirmiş.

Kültür Sanat'ta ise, Şair Osman Özbahçe ile yapılan söyleşi de "kültür-şiir" ilişkisi üzerine önemli ipuçları veriyor.

Dergide yer alan bazı yazarlar ve yazı başlıkları şöyle:

 

Siyaset Üzerine Bir Çeşitleme

ZÜBEYİR YETİK

 

Politik Teolojide Din Dilinin Stratejik Ağırlığı

MEHMET ULUKÜTÜK

 

Sivil İtaatsizlik Eylemleri Ve Dini Değerler

MEVLÜT UYANIK

 

Dinî Düşüncede Tecdit Karşıtlığının Siyasi ve İdeolojik İçermeleri -Türkiye Örneği-

MUSTAFA ÖZTÜRK

 

Kimse Allah'ın Halifesi Değildir

İBRAHİM SARMIŞ

Gazze'ye Yardım Filosu ve Düşündürdükleri

MUSTAFA DOĞAN

 

SÖYLEŞİ: OSMAN ÖZBAHÇE İLE

Türkiye'de şiir, edebiyatın merkezinde durduğu kadar düşüncenin de merkezinde durur.

 

Şair Gibi Direnen Şiir; Mahmud Derviş

ASAF EMİNGİL

HABERE YORUM KAT