1. HABERLER

  2. KÜLTÜR SANAT

  3. Nida Dergisi’nin 144. Sayısı Çıktı!
Nida Dergisi’nin 144. Sayısı Çıktı!

Nida Dergisi’nin 144. Sayısı Çıktı!

Ahlakın değersizleştirildiği bir vasatta yayınını sürdüren Nida Dergisi 144. sayısında; “Toplumsal Bir Yozlaşma; Ahlak Krizi”ni irdeliyor!

11 Aralık 2010 Cumartesi 09:48A+A-

Müdahalemizin git gide zayıflamaya başladığı, saptırıcı ve bir o kadar da tehlikeli bir sürecin içinden geçiyoruz gibi. Ahlak'ın değersizleştirilmesi öyle bir hal almaya başlıyor ki Müslüman(!); demokrasi adına erdem ve değeri göz ardı edebilecek bir kabule yanaşabiliyor adım adım. Kendimizin çizip-belirlemediği bir mecrada yürüdüğümüzde dönüşü olmayan ya da götürdüğü, getirdiğinin kat be kat fazlasına tekabül eden bir zemine kayılmış oluyor. Bu durum, elini verince kolunu kaptırma haliyle ya da tavizin tavizi doğurmasıyla sonuçlanan, liberal demokrasinin ahlak anlayışı doğrultusunda; "bırakınız yapsınlar, bırakınız geçsinler" (laissez faire, laissez passer) rahatlığı ve serbestliğinin iç acıtıcı ruh halini çehrelerimize taşıyor.

Muttaki mü'minler olmak, ahlaktan bağımsız olmadığı gibi sadece entelektüel faaliyetlerde bulunmak, akademik çalışmalar yapıp makaleler yazmak da durumu iyileştirmeye yetmez.

Ahlak'ın, fert fert oluşan bir süreçte toplumsallaşmasının önemi ortadadır. Yoksa sitayişkâr bir şekilde eskilere uzanıp ahlak seramonileri yapmaya devam edeceğizdir ki bu, sızlanmanın ötesine geçirmez bizleri. Cemiyet ahlakının oluşmasının sağlanması önem kazanıyor bu anlamda. Böyle bir cemiyet, önemli bir oto-kontrol görevi görür ve Ahlak, bireysellikten çok toplumsallıkla anlam kazanır ve görünür olur.

Ahlak kelimesini duyunca dudak büken bir eda takınmak, ahlakı sadece ahlaksızlık üzerinden tanımlamak ve anlamını da kaydırarak, ahlaksızlığı; ar, hayâ ile ilişkilendirmek eksik bir okuma olduğu gibi basiretten de yoksun olacaktır.

Dindarlığına ahlakın eşlik etmediği insanların, hele de Müslümanların(!) arttığını gözlemlemek, konuyu daha bir önemli kılıyor. Nida, bu önemli ve hayati mevzuyu dosya yaparak dikkatleri üzerine çekmeye çalışıyor.

Nida, ayrıca Ebu'l-Hasen Ali en-Nedvî ile gerçekleştirilmiş istifadeli bir mülakatı da okuyucuları için terceme ederek sundu yeni sayıda.

Nida Dergisi'nde sizleri bekleyen önemli yazarlar ve yazılardan bazıları:

Zaafiyetleri "Muhafaza" Etmek               

DOÇ. DR. MUSTAFA TEKİN

 

Yeni Bir Ahlak Anlayışı Üzerine

PROF. DR. RAMAZAN ALTINTAŞ

 

Fıtrat, Vicdan, Ahlak

ZÜBEYİR YETİK

 

Vakıâlar Dünyasında Bir Şaşkınlık: Eşya'dan İdeoloji Devşirmek

MUHAMMED TURAN ÇALIŞKAN

 

İslam Ahlak'tır veya Müslüman'ın Ahlak'ı İslam'dır

PROF. DR. İBRAHİM SARMIŞ                                                       

 

Mülakat: Ebu'l-Hasen Ali en-Nedvî ile

Hazırlayan: HİKMET AKPUR

 

Ahlak Üzerine Düşünceler

Ömer KARATAŞ

 

Yeryüzünü İfsad Etmek ya da Tüketim Ahlakı

MÜCAHİD SAĞMAN

 

Bir Temsiliyet Değeri Olarak Adalet                                                                  

ABDULKADİR SATIŞ

 

Hümanizm; Doğurgan Bir İdeoloji

ARİF ARCAN

 

Zan ve Yusuf Masumluğu

YASEMİN ŞÜHEDA

 

Söz'ün Ölümü

MUSTAFA DOĞAN

HABERE YORUM KAT

1 Yorum